neděle 7. února 2021

Kyjovská porodnice jde s dobou, porodů tu ale ubývá

Kyjovská porodnice má v blízkém i širokém okolí dobrý zvuk a je vyhledávaná, přesto zde porodů v posledních letech ubývá

Co říká statistika 

V loňském roce se na gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice Kyjov narodilo 897 dětí, z toho 453 chlapců a 444 děvčátek. Porodnost zde klesá již čtvrtým rokem a dva poslední roky nepřekročila počet 1000 porodů. Pokles je i důsledkem koronavirové epidemie, kvůli protiepidemickým opatřením nepřijely do Kyjova nastávající maminky ze Slovenska. Podíl porodů císařským řezem naopak roste. „Vloni jich bylo 202, v průměru tedy skoro každé čtvrté dítě se narodilo sekcí,“ informuje primář gynekologicko-porodnického oddělení Július Maruška. Jsou to čísla srovnatelná s celorepublikovým průměrem. Ačkoliv se v České republice císařský řez nedělá na přání těhotné ženy, jako je to například v USA nebo jiných státech, tímto zákrokem u nás končí zhruba 20 % těhotenství. Průměrný věk rodiček již dosahuje hranice 31 let. Nejstarší maminkám v Kyjově bylo 45 let. Porodníci zde evidují 34 rodiček nad 40 roků a maminek do 20 let věku bylo celkem jedenáct. Nejvíce porodů se uskutečnilo v červenci, 92 porodů, zatímco v nejslabším prosinci proběhlo pouze 48 porodů. Na svět přichází také méně dvojčat. Zatímco v roce 2018 to bylo devět případů, o rok později už jenom čtyři a v loňském roce porodníci evidovali jenom tři porody dvojčat.

 Koronavirus v porodnici 

„Během jarní vlny koronavirové epidemie jsme nezaznamenali ani jednu covid-pozitivní rodičku, zato na podzim bylo takových případů hned třináct,“ upozorňuje primář Maruška. „Onemocnění má u většiny pacientek lehčí průběh. Děti proto u nich zůstávají - do kojení ani bondingu (proces utváření vazby mezi dítětem a matkou v průběhu prvních chvil i let života dítěte, pozn. red.) se v případě dodržování hygienických pravidel snažíme nezasahovat. U dětí, jež porodily covid-pozitivní rodičky, jsme nezaznamenali žádné poporodní komplikace," doplňuje primář Maruška. Aby riziko přenosu nákazy na oddělení snížili na minimum, všechny rodičky při nástupu absolvují antigenní testy. Možnost prožívat s partnerkou narození dítěte je ze strany tatínků často využívána a ani koronakrize tento trend příliš neovlivnila. Aby se omezil výskyt dalších osob na oddělení, rodičku partner může doprovázet až těsně před porodem samotným. Návštěvy z důvodu vysokého rizika přenosu nákazy povoleny nejsou. V současné době maminky opouštějí nemocnici o den dříve, než je obvyklé, čtvrtý nebo pátý den po porodu, přičemž první den je dnem porodu.

 Modernizace oddělení 

„V minulém roce jsme znovu zvyšovali bezpečí a komfort našich rodiček i dětí. Pořídili jsme špičkový ultrazvuk,obměnili stávající lůžka za polohovatelná. Především jsme za více než 1,2 milionu korun pořídili kardiotokografy s centrálním monitorem, které umožňují zdravotníkům sledovat srdeční činnost plodu před porodem i během něj,“ sděluje ředitel nemocnice Lubomír Wenzl. Kardiotokograf je přístroj sloužící k monitoringu srdeční frekvence plodu a děložní aktivity, a to pomocí dvou sond přikládaných na břicho rodičky. Umožňuje tak sledování stavu plodu nejen před porodem, ale zejména v jeho průběhu, kdy je plod vystaven zátěži v podobě děložních kontrakcí. Přístroje disponují alarmem a personál je tak okamžitě upozorněn na případné odchylky od normy. „Nově pořízený centrální monitor pak lékařům a porodním asistentkám umožňuje z jediného místa pozorovat průběžně záznamy ze všech připojených kardiotokografů. Rodičce a jejímu doprovodu tedy přináší více soukromí v přiděleném porodním boxu, vytíženému personálu pro změnu ušetří čas, který může věnovat jiným klientkám,“ vysvětluje ředitel nemocnice. Sledované údaje se navíc automaticky ukládají do centrálního počítače, odkud je lze kdykoliv znovu vyvolat. Dne 19. prosince v kyjovské porodnici přišla na svět Anička. Maminka Marie Kolouchová napsala na Facebook nemocnice pochvalná slova: „Personál, péče a celkový přístup - vše super, moc děkujeme.“ Právě chování nemocničního personálu rodičky v této náročné životní situaci často citlivě vnímají a oceňují.

 Oblíbená jména a první občánek 


O maminky a jejich děti je v kyjovské nemocnici dobře postaráno a mohou se tedy věnovat svým rodičovským úkolům, jedním z nich je vybrat pro svého potomka jméno. Nejoblíbenějšími a nejčastějšími chlapeckými jmény v kyjovské porodnici jsou Jakub, následuje Adam, Dominik a Martin. Z dívčích jmen vede Natálie a Sofie, Tereza a Eliška. Prvním kyjovským občánkem roku 2021 se stala Julinka Majerová. Holčička nechala na sebe čekat, narodila se 12. ledna před půl sedmou večer. Vážila 2,7 kila a měřila 46 centimetrů. Holčička i maminka Petra jsou zdrávy. Jak se stalo již dobrým zvykem, věnovalo vedení města první narozené Kyjovačce roku finanční dar 15 000 Kč.

 Foto: Místostarosta Antonín Kuchař navštívil Julinku Majerovou, první Kyjovjačku roku 2021 narozenou v kyjovské nemocnici. (Facebook města Kyjova)

 

Novorozenci vzdali hold spanilou jízdou

Originálním způsobem přivítal otec narození svého syna Dalibora Benoviče ze Svatobořic-Mistřína, který přišel na svět 24. ledna v kyjovské porodnici. Jako člen historické skupiny „První hulánský regiment von Merveldt“ přijel druhý den tatínek i se svými třemi přáteli v dobových uniformách v sedle koní do areálu kyjovské nemocnice pod okna gynekologicko-porodnického oddělení. Něco takového tu ještě nezažili. „Regiment“ pak v plné parádě pokračoval v jízdě na kyjovské náměstí před radnici, kde budil zvědavý zájem kolemjdoucích. 

V parádních dobových uniformách a na koních přijeli do nemocnice pozdravit novorozeného Dalibora Benoviče a jeho maminku. (Foto: Facebook Nemocnice Kyjov)


Žádné komentáře:

Okomentovat