neděle 4. října 2020

Kyjovská sousedská slavnost se konala už potřetí

Program pro celou rodinu sliboval festival Zažít Kyjov jinak, který se ve městě v sobotu 19. září konal už třetím rokem. Tentokrát se stánky s občerstvením, dílničky a další atrakce soustředily hlavně v městském parku a v kyjovských Nětčicích. Oproti minulým letům měla společenská událost vzhledem k situaci s koronavirem komornější ráz.

V parku návštěvníky překvapila nová posezení, kde se mohli občerstvit nebo si udělat piknik v trávě. Uvolněnou atmosféru nedaleko dětského hřiště u baru s dýmkami, domácí limonádou, ciderem a pivem vítala především mládež. „Dnešní akce je super. Tady v parku je to nádherně udělaný, je tu výborná atmosféra, zavedl bych to celoročně,“ chválil spokojený host a jeho přátelé ho podpořili. S nápadem na bar pod širým nebem a odpočinkové posezení na dřevěných paletách přišel David Krist z Kyjova, budoucí student informatiky, se svým kamarádem. 

Návštěvníci improvizovaného baru v parku si pochvalovali uvolněnou atmosféru.

 

Pro rodiny s dětmi kyjovští skauti postavili teepee a mezi stromy instalovali lanovku. „Odhadem se na lanovce svezlo dnes asi 150 dětí,“ konstatuje Jan Polášek, jeden z vedoucích kyjovského skautingu. „Děti si musely zasloužit vstupenku na lanovku tak, že obešly deset stanovišť s nenáročnými úkoly. Poté, co se svezly na lanovce, si mohly ve stanu vyrobit lízátko.“ To se podařilo i devítiletému skautu Ríšovi Vlachovskému ze Šardic. „Nováčky od čtyř let nahoru přijímáme během celého roku, skupinky se schází podle věkových kategorií jednou týdně na dvouhodinových schůzkách,“ využil Polášek situaci k náboru do mládežnické organizace a dodává, že skauti se schází nejen v Kyjově, ale také v Miloticích, Šardicích, v Dubňanech a Ježově.

Centrem příjemných kulturních zážitků se stal i Klub Nětčice a Jančovka, kde se konala výstava Marie Čmelíkové, autorské čtení a především koncert, na kterém se vystřídala řada hudebních skupin. Všichni vystoupili nezištně, zdarma. Svou „troškou do mlýna“ přispěla i kyjovská knihovna, na programu měla loutkové divadlo, výtvarné dílny pro děti, prodej šperků nebo ukázku činnosti klubu filatelistů.




Žádné komentáře:

Okomentovat