neděle 4. října 2020

Knihotoč pro pacienty kyjovské nemocnice

Zpříjemnit si dobu čekání na vyšetření mohou pacienti kyjovské nemocnice četbou knihy. Poličky s publikacemi různých žánrů jsou na několika místech v pavilonech nemocnice. Knihy poskytla ze svých fondů Městská knihovna Kyjov, některé přinesli i samotní zaměstnanci nemocnice. 

„Knih, které vyřazujeme, sice není mnoho, i několikrát do měsíce nás ale kontaktují lidé s nabídkou titulů, které získali třeba z pozůstalosti. Často se jedná o zajímavou četbu,“ přibližuje ředitelka Městské knihovny Michaela Moudrá. Na každé poličce je asi dvacítka knih, detektivky, romány pro ženy, cestopisy a další. Knížku si návštěvníci nemocnice mohou půjčit i domů a při další návštěvě ji vrátit na poličku do čekárny v kterémkoli oddělení. Každá kniha je označena výrazným nápisem Knihotoč. Otcem myšlenky tohoto způsobu sdílení beletrie je Američan Ron Hornbaker. Z USA se hra v různých variantách již několik let šíří po celém světě. 
Nemocnice si přeje do projektu zapojit také veřejnost. „Pokud máte doma knihy, pro které postrádáte využití, darujte je nám - společně jim dáme druhou šanci,“ vyzvala Veronika Neničková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči. Knížky je možné také přinést do městské knihovny se vzkazem, že jsou určeny pro Nemocnici Kyjov. 
 
„Knihotoče jsou umístěny na oddělení nukleární medicíny v budově B, na chirurgii, ortopedii, urologii a rehabilitaci v budově C, na interně v budově D, na očním oddělení v budově E, na kožním v budově L a na oddělení ušním nosním a krčním v budově P,“ upřesňuje Kamil Filípek, vedoucí provozního oddělení nemocnice. „Publikace jsou k dispozici návštěvníkům nemocnice druhý měsíc, jejich "pohyb" jsme zatím nevyhodnocovali. Dá se ale očekávat, že vzhledem k současné situaci s koronavirem lidé budou spíše opatrní, což je pochopitelné,“dodává Filípek.






Žádné komentáře:

Okomentovat