neděle 18. října 2020

Kyjograf – velká kulturní akce před nouzovým stavem

Kyjov – Oživit kino Panorama a představit ho jako multifunkční prostor ke kulturním a společenským aktivitám, pozvat na dobré filmy a na setkání s jejich tvůrci, nabídnout originální hudební program a možnost poklábosit v kinokavárně a také v neposlední řadě podpořit českou kinematografii, to všechno si kladli za cíl organizátoři už druhého ročníku filmového festivalu Kyjograf. Akce začala v pátek 2. října a trvala do neděle 4. října.

Alena Truschingerová a Jaroslav Cibulka.

Spoluzakladatelkou a ředitelkou festivalu je Kyjovačka Alena Truschingerová, která vystudovala filmovou vědu v Brně a nyní pracuje jako programová pracovnice kulturního domu v Hodoníně. „Uspořádali jsme v Kyjově festival takový, na jaký bychom sami chtěli jít, který by se nám líbil. Nebyl důvod akci rušit, kinokavárnu, která je dnes naprostým standardem, jsme přesunuli do venkovních prostor před budovu. Kapacita sálu je přes 250 míst a sedadla jsou dost široká. Konzumaci uvnitř kina jsme zakázali, diváci musí mít roušku,“ řekla k bezpečnostním opatřením kvůli šíření koronaviru Truschingerová.

 Bar pro filmové fanoušky před vchodem do kina.



„Gró festivalu jsou naši hosté, režiséři, scénáristé, herci. Někteří se z různých důvodů omluvili, ale jsou to spíše výjimky. Čeští tvůrci se k nám do Kyjova rádi vracejí, náš malý festival se jim líbí. Kyjovjáci jsou pohostinní, takže dokážou vytvořit příjemnou atmosféru. Rádi bychom poděkovali také městu Kyjovu za podporu a finanční pomoc,“ dodává ředitelka festivalu. Výběr filmů byl úkolem dalšího člena organizačního výboru, Jaroslava Cibulky z Kyjova, který rovněž studuje filmové vědy v Brně. Diváci se mohli těšit například na životopisný film Sólo, historické drama Krajina ve stínu nebo divácky úspěšné filmy Havel a Šarlatán. Festival zakončila rozverná komedie Dědictví aneb Kurvahošigutntág.

Scénárista Marek Epstein.

Scénárista Marek Epstein a dramaturg Jaroslav Sedláček byly hosty nedělní projekce filmu Šarlatán. „Je to asi můj nejdospělejší film,“ řekl po představení oceňovaný scénárista Epstein. Při psaní scénáře čerpal z autobiografické knihy léčitele Jana Mikoláška, který je hlavním hrdinou životopisného dramatu, ale také z vyprávění příbuzných a zážitků lidí, kteří se s léčitelem osobně setkali. Společně s diváky rozkrýval, co vychází z historické skutečnosti a co je ve filmu fikce. Epstein, otec tří dětí, nedávno oslavil v kruhu své rodiny pětačtyřicáté narozeniny. V Kyjově se zastavil už před lety, kdy odsud jel na kole až do Uherského Hradiště na Letní filmovou školu. „Překvapily mě ty kopce, počítal jsem, že třicetikilometrovou vzdálenost po silnici zvládnu rychleji,“ zavzpomínal s úsměvem. 

Za zmínku stojí také atraktivní hudební program. V sobotu večer do kina lákala audiovizuální šou skupiny WWW NEUROBEAT a vystoupení slovenské písničkářky Katarzie. „Katarzia je nejvýraznější hlas současné československé scény, je prostě skvělá. Důležité je také vybírat hudebníky, jejichž produkce se do kinosálu hodí,“ podotkla autorka koncertu Truschingerová.

Druhý ročník Filmového festivalu Kyjograf s podtitulem "Mnoho tváří českého filmu" spojil milovníky filmu s jejich tvůrci a těšil se značnému zájmu filmových fanoušků. „Mám radost, že diváci přišli a že jsme mohli takto podpořit český film, který to v současné době nemá vůbec jednoduché. Návštěvnost byla srovnatelná s loňským rokem, což je vzhledem k současné situaci velký úspěch. Mockrát děkujeme všem návštěvníkům, kteří ve vnitřních prostorách svědomitě nosili ochranu úst. Doufáme, že se v příštím roce budeme moci v kině Panorama sejít za příznivějších podmínek,“ vzkazuje ředitelka festivalu.





Žádné komentáře:

Okomentovat