neděle 18. října 2020

Kyjov ocenil srdcaře regionu

Řada organizací vítá pomoc dobrovolníků a některé na jejich práci přímo stojí. To se týká například skautingu. Radnice ve spolupráci s komunitní organizací Krok v Kyjově udělila hlavní cenu za dobrovolnou činnost v regionu Kyjovska za rok 2019 Janu „Oldovi“ Poláškovi. O výchovu skautů se stará už více jak pětadvacet let, od roku 1992.

„Ke skautingu mě přivedl, ještě jako školáka, kamarád v roce 1990. V rodině skautem nikdo nebyl. Velmi mě ovlivnil můj vedoucí MUDr. Evžen Řezáč z Kyjova, skautským jménem Jestřáb. Vždy dokázal dobře poradit a povzbudit. Tímto bych mu chtěl za jeho vedení poděkovat,“ řekl Novému Slovácku oceněný Jan „Olda“ Polášek.

Už jako středoškolák se aktivně zapojil do vedení skupinky skautů. Nejdříve v rodném Kostelci, později v Kyjově. „Jsem učitel, baví mě vymýšlet a organizovat program pro děti. Pokud má člověk nějakou vizi a chce ji dosáhnout, musí počítat s tím, že to bude stát velké úsilí, a tedy i spoustu času,“ přibližuje Polášek. „Vedoucímu v dětské organizaci práce zabere tolik času, kolik úkolů si naloží. Mně osobně asi patnáct hodin týdně, nepočítám-li víkendy, kdy máme třeba celodenní výlet s dětmi nebo nějaké školení či brigádu. Což je asi dvakrát třikrát měsíčně. Mám rád turistiku, ať už pěší, cyklo nebo vodní, a tak ji zařazuji i do činnosti oddílu. I v této „koronavirové době“ se snažíme, aby skautská činnost byla omezena co nejméně. Na jaře, když bylo vše přerušeno, se ani skauti nemohli scházet. Tak jsme dětem alespoň posílali „domácí úkoly“. Tábory naštěstí proběhly bez výraznějších omezení a také od září se pravidelně setkáváme na schůzkách. Zatím nás ani nouzový stav nezastavil a schůzky a výlety do přírody organizujeme i nadále.“ Jak dodává, i když mu vedení skautů zabírá hodně volného času, odměnou je mu dobrý pocit z práce pro druhé. Oficiální ocenění vedením města ho překvapilo, ale potěšilo. 

Ocenění dobrovolníci v regionu Kyjovska za rok 2019. Vlevo dobrovolník roku Jan „Olda“ Polášek. (Foto: facebook Kyjov)

Dobrovolníky do ankety nominovala odborná porota složená z lidí, kteří působící v sociální oblasti. Děkovný list obdrželo ještě více než deset dalších dobrovolných pracovníků, dva z nich museli zůstat v povinné karanténě. Ceremoniál, který bývá obvykle na jaře, se konal až v září, venku v atriu radnice a bez doprovodného programu. Místostarosta Daniel Čmelík všem poděkoval za to, že nezištně konají dobro a rozdávají kolem sebe radost.





Žádné komentáře:

Okomentovat