pátek 21. února 2020

V Kyjově se bude vyučovat v křesťanském duchu

Budova Církevní  základní a mateřské  školy v Kyjově.
Kyjov - Budova bývalé zdravotnické školy na ulici Komenského v blízkosti náměstí znovu ožije. V září tohoto roku zde přivítá své první žáky Církevní základní škola a mateřská škola v Kyjově.
Objekt odkoupila od Jihomoravského kraje v říjnu 2018 kyjovská farnost. Zřizovatelem školy je Arcibiskupství olomoucké. V současné době je škola již řádně zapsána v rejstříku ministerstva školství. Náklady na zaměstnance a fungování školy pokryje financování z rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Budovu školy čeká modernizace podle projektu architekty Martiny Černé, rodačky z Kyjova. Černá je autorkou místních realizací ve veřejném prostoru, například náměstí Hrdinů před budovou gymnázia nebo kavárny Pražírna. 

V září 2020 škola otevře první, druhou a šestou třídu. Každým rokem pak budou přibývat další. Ve finále bude devět tříd s počtem do pětadvaceti žáků v ročníku. Zápis se bude konat tak jako u všech základních škol začátkem dubna.
Kyjovský děkan P. Vladimír Mrázek.
 „Díky menšímu počtu žáků můžeme nabídnout rodinné prostředí s možností individuálního přístupu, což je výhoda oproti velkým školám,“ uvedl kyjovský děkan Vladimír Mrázek. Ve školním rozvrhu se počítá s výukou náboženství jedné hodiny za týden, jak je to obvyklé u církevních škol tohoto typu. Jednou týdně se také bude konat společná mše. „Škola je otevřena i pro zájemce nekatolické víry, případně bez vyznání,“ doplnil Mrázek. Důležitý je podle něj duch křesťanství a lásky k bližnímu, který by měl proniknout církevním školstvím. Počítá se i s otevřením církevní mateřské školy. „Člověk tak může být formován po celou dobu svého vývoje. Víra je nám vlastní, přirozená. Křesťanské prostředí oceňují často i nevěřící, protože jsou tam prostě rádi,“ dodal děkan P. Vladimír Mrázek. 

Studie rekonstrukce školní budovy architektky M. Černé.
Církevní základní škola funguje také ve Veselí nad Moravou, a to už dvanáctým rokem. Škola má 21 tříd a navštěvuje ji 446 žáků. Jako povinný předmět se zde od první do deváté třídy vyučuje etická výchova, náboženství má status volitelného předmětu. Na začátku a na konci školního roku žáci a pedagogové společně slaví mši, o Vánocích a Velikonocích se koná bohoslužba slova.







Žádné komentáře:

Okomentovat