sobota 8. února 2020

Město Kyjov nabízí kurzy pro začínající podnikatele

Kyjov - Založit vinařství a postavit penzion, šít a prodávat módní oděvy a doplňky, zabývat se pěstováním květin nebo vývojem softwaru, to jsou sny a plány účastníků kurzu #chcipodnikat, který se konal o víkendu v Kyjově. Workshop pořádá inovační agentura JIC z Brna a jako první z menších měst si ho objednal Kyjov. Cílem je podpořit lidi s nápadem a chutí investovat do svého záměru čas, energii i kapitál, který zůstane na Kyjovsku. Účastníci za dvou a půl denní víkendovou akci s občerstvením zaplatili symbolickou částku 250 korun.

Kurz se konal v zasedací místnosti v přízemí radnice v Kyjově.
Kurz je určen pro všechny, kteří plánují rozjet vlastní podnikání nebo si potřebují ověřit svůj projekt. V úvodu školení si budoucí podnikatelé musí zodpovědět několik důležitých otázek, například kdo bude jejich zákazník, jaký problém zákazníkovi vyřeší a jak ho dotyčný řeší v současné době, v čem bude přínos jejich řešení, jakým způsobem dostanou svůj produkt k zákazníkovi, jak bude vypadat struktura nákladů a jaké budou očekávané příjmy. „Během školení byste si měli přesně uvědomit, co víte a co nevíte, co bude tudíž třeba ještě zjistit a dořešit,“ vysvětlila lektorka Hana Šudáková z agentury JIC. Tu zřídil v roce 2003 Jihomoravský kraj a statutární město Brno s několika univerzitami. „Podporujeme podnikatele z celé jižní Moravy a staráme se i o ty začínající. Kyjovská radnice měla zájem, aby se zde o podnikání začalo víc mluvit, aby lidé, kteří zatím nepodnikají, se mohli dozvědět jak na to,“ vysvětlila Šudáková.

„Chci rozjet podnikání a myslím si, že takové kurzy nejsou špatné a je lepší si to tu vyslechnout, než zjišťovat informace po známých,“ poznamenala čtyřiadvacetiletá Zuzana ze Strážovic, absolventka uměleckoprůmyslové školy v Hradišti. Kurzu se účastnilo třináct zájemců z Kyjova a okolí. 

Podobné školení se konalo v Kyjově už na podzim s agenturou Podnikni to a za půl roku bude pravděpodobně další. „Uvědomili jsme si, že to nejcennější, co máme v regionu, jsou lidé,“ říká iniciátorka projektu, zastupitelka a radní města Kyjova Hana Bednaříková. „A podle mě ta nejdůležitější věc, co je může udržet doma, je práce. Aby lidé měli dobrou práci a zaměstnali třeba ještě další lidi, tak to je ideál, ke kterému bychom si to přáli dotáhnout. Jsem moc ráda, že se radní s touto myšlenkou ztotožnili a že město uvolnilo finanční prostředky na kurzy. Chceme získat od účastníků zpětnou vazbu a pokud to bude v našich silách, podpořit je v podnikání. Bude nás zajímat co je trápí, co se jim daří, co se jim nedaří. Cílem je, aby lidé neodcházeli za prací do velkých měst, ale nacházeli a kultivovali zdejší potenciál, aby podnikali tady, v regionu,“ dodává Bednaříková.



Žádné komentáře:

Okomentovat