pátek 21. února 2020

Krajina kyjovského Slovácka s nadhledem

Kyjov - Letecké snímky krajiny kolem Kyjova zdobí stěny Radniční galerie. Jejich autorem je Pavel Křížka, povoláním pilot, v současné době již na odpočinku. Pochází z Kyjova, žije s manželkou ve Vřesovicích.

Výstavu leteckých fotografií P. Křížky pořádá Kyjovské Slovácko v pohybu.
„S Pavlem Křížkou se známe od dětství, ze skautu,“ sděluje návštěvník výstavy, Kyjovák Miloš Kelbl. „Když mi ukazoval loni na podzim svoje fotky, říkal jsem mu, že jsou vhodné pro prezentaci, na výstavu. Jde vidět, že fotografoval v podvečer, využíval stínů a reliéfů krajiny. Ale musí to mít v oku, ten výtvarný cit tam je. Tady ty ranní mlhy připomínají grafiku,“ upozorňuje, „tady ty výřezy působí jako barevná grafika. Fotky na lesklém papíře vypadají téměř jako olej. Nejedná se o pouhé dokumentární fotografie, je to povýšené, ta výtvarná hodnota tam je. Svoje focení Pavel bere jako dalšího koníčka, o slávu vůbec nestojí a možná si ani neuvědomuje, co mu vzniká pod rukama,“ dodává Kelbl.

O zájmu veřejnosti svědčila vysoká účast na vernisáži výstavy i pochvalné zápisy v kronice. Umělecké fotografie Pavla Křížky je možné shlédnout v Radniční galerii do 1. března.

Zámek v Miloticích z ptačí perspektivy.



Foto:

Žádné komentáře:

Okomentovat