sobota 19. října 2019

Herbáře nikoho nebaví, říká Lenka Navrátilová a píše vlastní knihu. O bylinkách, skřítcích a dětech

„Víte, děti, že pod každou bylinkou žije skřítek? Například Pampelišák, Jitrocelák, Lopušák a spoustu dalších,“ obrací se autorka na malé čtenáře a láká je do přírody, ven od počítačů a televize. „Zapomněli jsme na to, že k životu potřebujeme slunce, vzduch, pohyb venku a příroda nám to teď vrací ve formě alergií a ekzémů, na které trpí mnoho dětí i dospělých,“ říká Lenka Navrátilová. Pomoc podle ní leží na dosah ruky a nasbírat si bylinky a uvařit z nich léčivé čaje může každý. 

Lenka Navrátilová vyrobila pohádkové skřítky z textilu.
Její knížka vypráví příběhy dvou sourozenců, kteří na výletě s rodiči objeví bylinkové skřítky a prožívají s nimi různé příhody a dobrodružství. „Děti mají fantazii, a na procházce v lese pak samy hledají rostlinky, pod kterými skřítci žijí,“ míní autorka. V knize čtenáři najdou řadu fotografií bylinek i samotných skřítků, které začínající spisovatelka vymyslela a ztvárnila. Nechybí ani recepty na bylinkové dobroty. Hodně si Navrátilová slibuje od stolní obrázkové hry, která pobaví a zároveň procvičí nové znalosti dětí. I ta bude součástí publikace. „Je to knížka pro celou rodinu, představuju si, že rodiče nebo prarodiče budou dětem večer číst příběhy a další den si udělají výlet do lesa, do přírody a děti se na to budou těšit,“ přibližuje autorka. „Po návratu domů si všichni mohou společně zahrát hru s obrázky a hliněnými skřítky. Princip je jednoduchý, funguje podobně jako Člověče, nezlob se.“ 

Začínající literátka se s bylinkami a jejich léčivými účinky setkávala odmala, intenzivně se věnuje bylinkářství a přírodní medicíně posledních pět let. V loňském roce několikrát s bylinkovými recepty vystupovala v pořadu Ládi Hrušky na televizi Prima. Na svůj facebook dává video, kde radí, jaké bylinky aktuálně sbírat. Od jara příštího roku plánuje uspořádat pro zájemce jednou měsíčně vycházky do přírody spojené se sběrem bylin. „Zapomněli jsme také zpívat - a přitom zpěv je pro naše tělesné a duševní zdraví tak důležitý. Ale těch příležitostí ke zpěvu je dnes velmi málo,“ dodává s tím, že až vyjdou na kopec, tak si společně zplna hrdla zanotují. Pro účastníky vycházek připraví i texty písní. „Za rok se tak děti naučí třeba dvanáct nových písniček,“ těší se. 

Šestačtyřicetiletá Lenka Navrátilová pochází ze západních Čech, ale rodové kořeny má ve Bzenci. Nějakou dobu žila ve Strážnici, potom ve Veselí nad Moravou, nyní bydlí v Sobůlkách. „Chtěli jsme být v přírodě a současně to mít blízko do práce,“ vysvětluje. Má dvě dnes již dospělé dcery. Vystřídala několik profesí, pracovala jako krejčová, barmanka, ošetřovatelka drůbeže a koní nebo prodavačka ve zverimexu. V současné době je zaměstnaná v Kyjově ve společnosti Lidl a snaží se dát dohromady finance, aby její prvotina „Skřítek Lopušák a jeho kamarádi“ mohla vyjít. Pokud vás téma zaujalo a chtěli byste podpořit vydání poučné knížky pro děti, více se dozvíte na internetových stránkách autorky www.gaucaci.cz.






Žádné komentáře:

Okomentovat