čtvrtek 3. října 2019

Královské vinobraní ocenili turisté i místní


První ročník akce Královské vinobraní se uskutečnil v sobotu v polovině září v Kyjově. Na náměstí před radnicí měl odpolední kulturní program folklorní charakter, účinkovali místní soubory. Zlatým hřebem programu bylo vystoupení Horňácké cimbálové muziky Martina Hrbáče, která na folklorní scéně působí už od roku 1966. „Zahráli jsme pár horňáckých, pár dolňáckých. Aby posluchači poznali horňáckou muziku a dostali i to, na co jsou zvyklí,“ poznamenala k repertoáru živoucí legenda horňáckého folkloru primáš Martin Hrbáč. 

Cimbálová muzika Martina Hrbáče vznikla v roce 1966. Ze zakládajících členů CM  zde dnes působí pouze primáš Martin Hrbáč.

Se sklenkou vína v ruce a v dobré náladě poslouchal cimbálovku manželský pár z Litomyšle. „Jsme tady na kole,“ říká žena. „Byli jsem se podívat ve sklípcích v Mutěnicích, tam jsme ochutnali burčák, a teď se posilníme před cestou do kopce do Bukovan, kde jsme ubytovaní na Bukovanském mlýně,“ doplnil s úsměvem muž. 

K vystoupení Horňácké cimbálové muziky Martina Hrbáče se spontánně přidala kyjovská chasa.
Ve večerních hodinách se posluchači na náměstí mohli těšit na oblíbenou dechovou hudbu Moravanka Jana Slabáka. Program probíhal také na letním kině a přitáhl hlavně mladé posluchače. Hlavní hvězdou večera byla česká pop-punková kapela Rybičky 48 s Kubou Rybou.


Žádné komentáře:

Okomentovat