pátek 8. března 2019

Háčkované modely Marie Sedláčkové poprvé v Kyjově

Kyjov - Během svého života vytvořila asi dvě stovky háčkovaných šatů a halenek. Poslední práci už nedokončila. Šarmantní Marie Sedláčková zemřela náhle ve dvaašedesáti letech. Během posledních tří let jde o její třetí výstavu, poslední dvě se konaly již in memoriam.

Marie Sedláčková vytvořila asi 200 háčkovaných modelů.

„Jsem rád, že jsem první výstavu ve Veselí nad Moravou v roce 2016 mohl zorganizovat ještě za jejího života,“ uvedl na vernisáži bývalý manžel, Jiří Sedláček. „Půl roku na to Marie zemřela. Druhá výstava byla v loni v březnu ve Veselí nad Moravou. Myslel jsem, že to bude výstava poslední. Nadšené ohlasy mne přiměly k tomu, abych svůj postoj přehodnotil. Věřím, že mnohé výstava osloví a třeba bude inspirací i pro vlastní tvorbu. Expozice obsahuje i výrobky babičky a maminky Marie Sedláčkové, nikdo další z rodiny ale v háčkování a pletení nepokračuje, a tím se tato tradice uzavřela,“ konstatoval Sedláček. 


Originální modely Marie Sedláčkové.
 Marie Sedláčková pocházela z Veselí nad Moravou. Jejími životními zájmy byl sport a ruční práce. Později pracovala a žila v Brně, často však cestovala vlakem ke svým rodičům do Veselí. Ve vlaku se seznámila s módní návrhářkou Marií Zelenou, která vyrostla v Ostrožské Nové Vsi. Brzy našly společnou řeč a v devadesátých letech uspořádaly několik úspěšných módních přehlídek v Brně. Marie Zelená tak nastartovala svou profesionální kariéru módní návrhářky, oblékala například i České Miss. V Ostrožské Nové Vsi pořádá již tradičně v předvánočním čase adventní kulturní pořad spojený s módní přehlídkou. Práce Marie Sedláčkové si vysoce cení a přijela zahájit obě její předchozí výstavy ve Veselí nad Moravou. Pro Marii Sedláčkovou háčkování zůstalo životní láskou a zálibou. Oblíbila si zejména lehčí tenčí příze, ze kterých háčkovala jedinečné šaty, halenky i kostýmky. 

„My ženy máme rády na sobě něco originálního,“ říká kurátorka výstavy Věra Colledani s tím, že ona i její dcera si pořídily modely z kolekce Marie Sedláčkové. S úsměvem dodává, že dcera se šatičkami slavila úspěch až v americkém San Francisco. „Ruční práce je u nás nedoceněná,“ pdotýká Colledani a připojuje svoji zkušenost z Anglie, kde ji v obchůdcích s ručně zhotovenými výrobky nejprve zarazily astronomické částky, za které byly nabízeny, a přesto si své kupce našly. „Tam si ruční práce opravdu váží,“ upozorňuje. 

Kurátorka výstavy V. Colledani

„Když jsem poprvé viděla na výstavě háčkované modely Marie Sedláčkové, tak jsem byla nadšená, je to nádherný kus práce. Osobně mám velmi vřelý vztah k ručním pracím. V době našich maminek a babiček se pletlo v každé domácnosti, háčkovaly se dečky, peřiny se obháčkovávaly, každý si chtěl ten svůj životní prostor nějakým způsobem dotvořit, protože nebylo možné tyto bytové doplňky zakoupit, nebyly na trhu nebo byly velice drahé. Dnešní doba je sice uspěchaná a nabídka zboží nesrovnatelně bohatší, týká se to ale i vlny a pletacích přízí, a těší mne, že se trend ručních prací pozvolna obnovuje,“ dodává pracovnice muzea Věra Colledani. 

Výstava s názvem „Krása ukrytá nejen v jehlicích“ ve Vlastivědném muzeu v Kyjově potrvá do 12. dubna.






Žádné komentáře:

Okomentovat