úterý 19. března 2019

Fašankový průvod ve Vřesovicích urazil jedenáct kilometrů

Vřesovice - Fašankové období plné maškarních průvodů má svůj původ v magii poslunovratového času. Masky, znázorňující silová zvířata, jako medvěd, kůň, kráva sloužily k zastrašení zlých duchů způsobujících neúrodu a nemoci.

Sraz všech účastníků fašankového průvodu u Hasičky.


V současné době fašankové období začíná na Tři krále a končí v úterý o půlnoci před Popeleční středou. Tento čas je časem  plesů, her, zábav. Jeho vyvrcholením je fašankový průvod. Každoročně se obchůzka koná i v naší vesnici ve Vřesovicích. Už tradičně začíná u Hasičky, kde se shromažďují masky i muzikanti, aby se vydali na několikahodinovou pouť ulicemi vesnice, ale i malebnými obydlenými kouty Chřibů. Skvělou náladu vytvoří nejen dobrá kapela ze Šardic s jejich vřesovickým kapelníkem, ale i bohaté pohoštění připravené spoluobčany. Odolávat místním dobrotám je opravdu těžké. Každý ušlý kilometr je cítit v nohách, zádech, u některých i v hlavě, ale to už k tomuto bláznivému dnu patří.  
Děvčatům to opravdu moc slušelo.

Do cíle, místní hospody U sirotků, šťastně a ve zdraví dorazila nejen celá kapela, ale i všechny masky, jejichž počet překročil dvacítku. Poděkování patří všem zúčastněným, ale také Vřesovákům za pohoštění a „kasičkové“ i tekuté dary, které nás provázely na celé jedenáctikilometrové obchůzce.

Na nejvyšším bodu Vřesovic.

Texta a foto:  Zuzana Dohňanská






Žádné komentáře:

Okomentovat