pondělí 19. března 2018

Putovní výstava Zdeňka Buriana v knihovně


Kyjov - Známé ilustrace Zdeňka Buriana zaplnily prostory budovy městské knihovny a čítárny. Výstava potrvá do 30. dubna. Zdeněk Michael František Burian (1905 – 1981) byl český malíř a ilustrátor dobrodružných knih. Proslul zejména svými paleontologickými rekonstrukcemi společně s profesorem Josefem Augustou.

Jeho výtvarného talentu si všimli již na základní škole, ve
14 letech byl přijat na Akademii výtvarných umění, přímo do druhého ročníku. Na škole vydržel ale pouze necelé dva roky a už v šestnácti se začal živit jak ilustrátor. Ilustroval především dobrodružnou literaturu. Ilustroval také řadu knih Eduarda Štorcha, a tyto ilustrace měly osudový význam pro jeho celoživotní dílo.

Mezinárodního uznání se mu totiž dostalo především za rekonstrukce vymřelých zvířat a rostlin, kterým se věnoval ve spolupráci s předními odborníky, mezi nimiž byli paleontolog Josef Augusta, antropolog Vojtěch Fetter a další.

Přesto byl Zdeněk Burian značně opomíjen, protože se režimu (mimo jiné) nelíbila ani jeho orientace na západní literaturu, ani jeho aktivní působení v trampingu či velké sympatie ke hnutí woodcraft.

Jeho dílo je velmi rozsáhlé. Vytvořil asi 10 000 děl určených k reprodukci (tedy ilustrace a obálky pro knihy i časopisy, v tomto počtu je zahrnuta i drtivá většina jeho „pravěkého“ díla). Kromě toho vytvořil dnes těžko zjistitelné množství děl v rámci tzv. volné tvorby.



Nebyl experimentátor, zdokonaloval pouze svoji techniku, snažil se, aby jeho dílo bylo přístupné každému. Ilustroval česká vydání kolem 500 knih (a navrhl 600 knižních obálek), například od autorů Jaroslava Foglara, Rudyarda Kiplinga, Jacka Londona, Karla Maye, Eduarda Štorcha nebo Julese Verna.

(Zdroj Wikipedie)

Žádné komentáře:

Okomentovat