středa 12. července 2017

Dvě spolužačky vystavují obrazy a keramiku v Miloticích



Zleva: Výtvarnice Marcela Gruberová a Alena Šupálková

Milotice –  Alena Šupálková z Ratíškovic a Marcela Gruberová z Čelčic u Prostějova se znají  už od  střední školy, studovaly spolu na umělecké průmyslovce v Uherském Hradišti. V současné době jsou již dva roky v penzi a volný čas využily k tomu, aby zapracovaly na svém  dávném snu – uspořádat společnou výstavu. V galerii Penzionu u zámku vystavují svá dílka hlavně z posledního období. A protože obě mají rády víno, nazvaly svou výstavu Pozdní sběr. 
 
Obě výtvarnice se shodují na tom, že hlavním zdrojem inspirace je jim příroda a vzpomínky. Keramička Marcela Gruberová přirovnává práci s hlínou ke komponování hudby. „Materie je stále stejná, a přitom na sebe může vaším prostřednictvím brát nekonečně mnoho podob,“ přibližuje vzrušující tvůrčí proces umělkyně, jejíž díla jsou zastoupeny v soukromých sbírkách doma i v zahraničí. V rámci České republiky samostatně vystavuje již od roku  1985. Může se pochlubit realizacemi v architektuře, reliéfy, užitou a komorní keramikou. Věnovala se také pedagogické činnosti. 
Keramika Marcely Gruberové
Alena Šupálková vystudovala na Universitě J.E. Purkyně v Brně obor český jazyk a výtvarná výchova a poté působila jako učitelka na školách v okrese Hodonín. Malovala ve volném čase a vystavovala na několika výstavách učitelů – výtvarníků. Většinou používá olejové barvy, ale tentokrát zvolila akvarel. „Nejsem vystavovací typ, maluju pro svůj dobrý pocit. Ale čas od času je dobré vyzkoušet něco nového, i když se člověku do toho zpočátku třeba nechce. S nápadem na výstavu v těchto prostorách přišla před dvěma lety Jarka Kundratová a jak se termín blížil, musela jsem si udělat čas a  malování se více a systematicky věnovat. Starší obrazy jsem totiž většinou rozdala,“ prozradila Alena Šupálková. Občas píše také drobné básničky a  doplňuje je  ilustracemi. Posílá je své dceři a vnukům, kteří žijí v cizině. Již několik let vede pro zájemce z řad důchodců či žen na mateřské dovolené   Malování při relaxační hudbě. „Když člověk skončí v zaměstnání, musí si hledat nový rytmus a nové impulsy v životě a my vztah k výtvarnictví máme v rodině. Těší mě jezdit  i na výstavy a druhá dcera, která je doma,  mne ráda doprovází,“ usmívá se Šupálková.





Na vernisáž přišlo v pátečním horkém letním dnu kolem šedesáti návštěvníků. Příjemný kulturní zážitek podtrhlo hudební vystoupení i pohoštění lahodným vínem a koláčky. 

(Text vyšel ve zkrácené podobě ve Slovácku, příloze Hodonínského deníku Rovnost.)

Žádné komentáře:

Okomentovat