neděle 25. června 2017

Jsem nudný, tvrdí o sobě volnomyšlenkář a spisovatel C.D. Payne



Kyjov – Dnes již kultovní deník předčasně vyspělého čtrnáctiletého  Nicka Twispa Mládí v hajzlu začal vycházet v nakladatelství JOTa už před dvaceti lety. „Mám všechny díly, je to úžasně vtipně napsané, byl to pro mne nezapomenutelný čtenářský zážitek a nikdy by mne nenapadlo, že autor C.D. Payne přijede z USA až do našeho malého města a budu mít možnost se s ním osobně setkat,“ svěřila se jedna z návštěvnic pořadu Listování v kyjovské kavárně  Pražírna. 
 
C.D. Payne přijel  do Česka už před pěti lety. „Měl úspěch, jeho knihy se tu prodávají, a tentokrát v rámci  Turné v hajzlu navštíví třicet čtyři měst,“ uvedl herec Jiří Ressler. Společně  s Věrou Hollou předvedli formou scénického čtení průřez toho nejlepšího z tvorby autora. V hodinovém divadelním vystoupení došlo tak i na jeho novější knihy Zázračná plechovka, Neviditelný, Nestydaté plavky, Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla. Ve druhé části programu následovala beseda s autorem a autogramiáda. 

Sedmašedesátiletý C.D. Payne v roce 1971 absolvoval  na Harvardu a jeho otec si přál, aby z něj byl právník. Payne se však podle svých slov jal studovat život a vystřídal na třicet zaměstnání. Žádné z nich se mu však nelíbilo. Pracoval tři dny v týdnu, aby měl čas na psaní.  Jak říká, psaní pro něj nikdy nebylo problémem, horší bylo přimět někoho, aby mu za ně zaplatil. Ve čtyřiceti letech vyšla jeho prvotina Mládí v hajzlu a série byla natolik úspěšná, že o několik let později mohl odejít ze zaměstnání a věnovat se již naplno psaní. Nejlepší nápady mu prý přicházejí uprostřed noci. V současné době se stará o  provoz svého  vydavatelství Aivia Press. Žije v Sonoma County, severně od San Franciska. 

Na osamělé procházce večerním  Kyjovem se, jak zmínil,  setkal se zdejšími krásnými holuby. Z českých měst se mu líbilo Brno, Ostrava a Plzeň. Při besedě působil úspěšný spisovatel introvertně až plaše a na otázku, jaký je coby břitký  humoristický spisovatel v osobním životě, odpovídal, že je velmi nudný… což mu ale sečtělé publikum tak docela neuvěřilo. 


Projekt Lukáše Hejláka LiStOVáNí probíhá od roku 2003. Jeho cílem je představit divákům všech generací zajímavé knihy a jejich autory, se kterými se mohou setkávat po celé republice v divadlech, kavárnách a klubech. Loni v červnu zavítal do kyjovské Pražírny například světoznámý spisovatel Robert Fulghum.
Jiří Ressler a Věra HOllá při scénickém čtení z díla C.D. Payne
                                                                                                       


Žádné komentáře:

Okomentovat