sobota 22. července 2017

Severa fotografuje Moravské Toskánsko




Kyjov – V létě vstává před čtvrtou ráno, aby nepropásl nejlepší světlo. Zná místa v okolí Kyjova, kam se běžně nechodí, a umí je zachytit svým objektivem nevídaným způsobem. Jeho snímky na internetu  zaujaly a „Moravské Toskánsko“ k nám přijíždějí hledat a fotit lidé i ze zahraničí, často Japonci. Fotograf Radek Severa  ale v tom skutečném italském Toskánsku dosud nebyl. Pochází ze Svatobořic-Mistřína a nyní žije s rodinou v Hodoníně. 

V kyjovské Radniční galerii čtvrteční vernisáž zahájila  výstavu jeho fotografií s názvem Kouzelná krajina Slovácka. Typické pro jeho  fotografie je, že nezachycují oblohu.  Na výstavě nechybí jeho  kultovní fotografie kapličky sv. Barbory, která stojí v polích mezi Sobůlkami a Svatobořicemi-Mistřínem. Autor se opakovaně  na toto místo vrací ve všech ročních obdobích. „Barborka je moje srdeční záležitost,“ vyznává se fotograf. „Kapličku jsem fotografoval  za různých světelných podmínek určitě tisíckrát. Léta jsem pracoval v dole v Mikulčicích a sv. Barbora je patronkou havířů, často jsme na ni s díky vzpomenuli,“ svěřil se Severa.  

Do terénu chodil už od mládí se svým otcem, nimrodem. Pro Kyjovskou pahorkatinu jsou charakteristické zvlněná pole s remízky, osamělé kapličky a boží muka. Renomovaný časopis Condé Nast Traveller oblast dokonce zařadil mezi padesát nejkrásnějších míst na světě.
Severa začal fotografovat  v roce 1985, kdy si koupil svůj první fotoaparát. Od roku 1999 sbírá vysoká ocenění v prestižních fotografických soutěžích. Je členem fotoskupiny Kontakt Hodonín. Jeho fotografie najdeme v kalendáři města Kyjov na rok 2018. Letos začal pořádat workshopy Moravské Toskánsko pro zájemce z celé republiky i ze zahraničí. 

„Výstavu bych chtěl věnovat své ženě, která celé roky trpělivě snáší tuto moji zálibu a vytváří pohodové klidné zázemí. Někdy v podvečer chodíme do přírody za fotografiemi společně. Stává se, že se právě za takových okolností podaří nějaký mimořádně pěkný snímek a radost je pak o to větší.  Zrovna v těchto dnech žena slaví kulaté narozeniny,“ dodal Radek Severa. Výstava potrvá  do konce srpna.







                                                                                        

(Článek vyšel ve Slovácku příloze Hodonínského deníku Rovnost.)

Žádné komentáře:

Okomentovat