úterý 16. května 2017

Matiné duchovní hudby našlo své posluchače



Ždánice – Součástí bohatého  programu dvoudenní národopisné slavnosti obyvatel Ždánicka Májové veselice  bylo i vystoupení chrámových sborů z okolí. V sobotu v deset hodin dopoledne se kostel Nanebevzetí Panny Marie zaplnil zdejšími zájemci o duchovní hudbu. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude použit na opravu varhan. 
 
„Matiné znamená ve francouzštině dopoledne, dopolední čas,“ zaznělo vysvětlení v úvodním slově. V první části programu vystoupili sólisté ze žarošického chrámového sboru, zazněly například Biblické písně od Antonína Dvořáka nebo Ave Maria od Franze Schuberta.  Na elektronické varhany doprovázel Michal Závodný z archlebského chrámového sboru, který je původcem myšlenky společného programu. Na závěr chrámové sbory z Lovčic, Archlebova i Žarošic spojily síly a zazpívaly tři sborové písně. 

Dirigování tělesa se ujal Lubomír Jedovnický, který vede chrámový sbor v Lovčicích. Hraje na klavír a varhany, v současné době se věnuje soukromému studiu dirigování a zpěvu v Brně. Chrámový sbor v Lovčicích má podle jeho slov dlouhou tradici, vznikl už v roce  1939, a v minulosti měl víc jak čtyřicet členů. Největší slávu zažil za vedení sbormistra Jana Šrámka, který působil jako  dirigent v Brně a na stáří se uchýlil do Lovčic. Pod vedením Jana Šrámka v letech 1998 - 2009 se sbor dostal na vysokou úroveň. V současné době má lovčický chrámový sbor asi dvacet pět základních členů.




Smíšený chrámový sbor v Archlebově vede již sedmnáct let Tomáš Hořava. „Sbor jsem převzal po varhaníkovi panu Tomáši Kučerovi a stále čerpáme z toho, co tady vybudoval,“ řekl Hořava.  Patnáct členů sboru se schází k nácviku hlavně před velkými křesťanskými svátky, před hody, v měsíci květnu zpívají na májových pobožnostech. Vedoucím  chrámového sboru v Žarošicích  je  Jan Vrzal.

Jak poznamenal hlavní organizátor a jeden ze zakladatelů tradice Májové veselice ve Ždánicích Viktor Kuřímský,  chrámové sbory  k životu obce tradičně patří, a proto je rád uvítal ve Ždánicích. 


Žádné komentáře:

Okomentovat