pátek 31. března 2017

Sci-fi vinohrad v galerii Čekárna




Mikuláš Šťastný (25)  z Ratíškovic pracuje jako vinohradník. Kromě toho rád maluje.  Svoje každodenní prožitky promítá do své malby. Jde o abstraktní obrazy.

Mikuláš Šťastný  je zapálený malíř samouk.

Cílevědomě se výtvarné tvorbě věnuje asi dva roky.  Prostředkem je mu automatická kresba nebo akční malba,  techniky, které  využívají intuici a energii podvědomí. „To znamená, že jsem bez velkého přemýšlení rychlými tahy a rozmáchlými gesty kreslil jednoduché objekty a tvary, které jsem spojoval do složitějších struktur, a tak jsem vyplňoval celé plochy výkresu. Později jsem začal víc uvažovat, zjednodušovat, přemýšlet o kompozici a hře barev.  Byl to postupný vývoj,“ popsal  Mikuláš Šťastný.

Inspirují ho hlavně dvě věci, které se snaží na papíře propojit v novou kvalitu. Jednak je to  žánr sci-fi v literatuře, ve filmu nebo  komiksu, který má velmi rád a považuje ho za vizuálně atraktivní,  a stejně tak každodenní  život venku v přírodě a práce ve vinohradě. Proto svoji první výstavu  na místě pojmenoval Sci-fi vinohrad. 


I když ho zajímají dějiny umění, žádný konkrétní vzor nemá, je samouk a od začátku jde svou cestou. Svá dílka vystavuje v Kyjově na Urbanově ulici, v čekárně ordinace stomatologa Zdeňka Horáka.  Na vernisáži vystoupil s hudební improvizací  Milan Lovec Bílovský  z Kyjova. 

 Milan Lovec Bílovský  při své
nezaměnitelné improvizaci.

          Článek vyšel v Novém Slovácku.                                                   


Žádné komentáře:

Okomentovat