úterý 14. března 2017

Václav Klaus mladší přijel na Slovácko

„Velice ráda čtu jeho komentáře na Novinky.cz  a většinou s jeho názory souhlasím,“ řekla jedna z příchozích na přednášku Václava Klause mladšího. Do sálu Kyjovského pivovaru, kde se beseda ve čtvrtek 2. března konala, přišlo víc jak sto lidí, a nebyli to jenom učitelé. Téma přednášky bylo zaměřeno na současné české školství. 

 Iniciativa vzešla od starostky Bukovan Jany Šimečkové,“ vysvětlil organizátor besedy a člen ODS Tomáš Čada s tím, že se Václav Klaus v našem regionu zdrží a v následující den bude besedovat v Hodoníně a ve Veselí nad Moravou. „V současné době se Václav Klaus mladší plně věnuje politice a jeho jméno bude figurovat na třetím místě pražské kandidátky ODS do podzimních parlamentníchvoleb. Určitě je to zajímavý host,“ dodal Tomáš Čada.
Jak Václav Klaus ml. uvedl,  děti s tělesným postižením do běžných škol už dávno chodí, k tomu nebylo třeba vytvářet nový zákon. Dětem mentálně postiženým je ale v běžných školách upíráno vzdělání a výchova, které jim po absolvování praktických škol umožnilo najít si práci a začlenit se do společnosti. Zatímco na speciálních školách se jim věnovali vyškolení pedagogové, v běžných školách jsou svěřeny do péče asistenta, který prošel  krátkodobým kurzem.
Václav Klaus upozornil, že do škol se vrací ideologie – vnucování jediného názoru. Také k současné „mantře“, kterou je – aby se děti ve škole cítily dobře, se staví kriticky. Překonávání překážek podle něj do vzdělávacího procesu patří. Zdůraznil, že v řízení školství chybí jednoduchost, která je klíčová, a pedagogové jsou přetíženi byrokracií. České školství podle něj  například na rozdíl od amerického není dost důsledné  v přístupu k žákům. Důslednost přitom zaručuje posun vpřed. Upozornil na rozdíl mezi vzdělaností a formální vzdělaností, kdy cílem je mít co nejvíce vysokoškoláků, valná část z nich  ale na studium regulérních vysokoškolských oborů prostě nestačí.
„Pedagogové si stěžuji: Učíme s větším úsilím než před deseti lety – ale s horšími výsledky,“ shrnul Klaus.

Václav Klaus ml.
Narodil se v roce  1969.
V roce 1993 promoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.
V roce 1998 se stal ředitelem gymnázia a PORG se stal ve většině srovnání nejlepší školou v republice. Založili další pobočky v Praze a Ostravě.
V lednu 2014 funkci ředitele pro neshody se zřizovatelem opustil.
Od r. 2014 píše pro Novinky.cz. Jeho komentáře čte každé pondělí přes 200 000 čtenářů.
Od jara 2014 pracuje pro ODS jako expert na oblast školství. Přednáší pro ředitele, kantory i veřejnost.
V lednu 2017 založil Centrum pro občanské svobody.


Žádné komentáře:

Okomentovat