sobota 4. června 2022

Bílý tesák nejenom pro děti

Legendární příběh Bílého Tesáka, křížence psa a vlka, který napsal více než před sto lety Jack London, ožil v podání věhlasného Divadla Drak z Hradce Králové, které hostovalo v Kyjově. „Představení se mělo konat už dříve, ale kvůli covidu se do Kyjova soubor dostal až nyní, jsem šťastná, že nám nabídli volný termín,“ uvedla Alena Novosadová ze sdružení Opona, které představení zorganizovalo. Divadlo se hrálo v neděli v podvečer a v pondělí dopoledne následovala dvě představení pro školy.

Autory scénáře jsou Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček. Inscenace pracuje s principy tzv. live cinema, kdy je dění na jevišti snímáno kamerou a živě přenášeno na plátno. Divák tak může sledovat detaily tváře herců a další efekty. 



Úvodní obraz zachycuje drsné prostředí i drsné charaktery na konci 19. století v období zlaté horečky v americkém státě Aljaška. Prvním majitelem Bílého Tesáka se stal indián Šedý Bobr, poté zbabělý Hezoun Smith, který zvíře týral a využíval pro psí zápasy. Kruté zacházení se podepisuje na duši Bílého Tesáka. Ve druhém psychologicky kontrastním obraze se ho ujímá kultivovaný inženýr Weedon Scott, který se k němu chová velmi laskavě a láskou působí na Tesákovu povahu, jenž dostal do vínku divokost i svobodomyslnost svých vlčích předků. Podaří se mu neztratit na své cestě plné překážek a nástrah sama sebe?

„Nevěřila bych, že člověk může tak věrně zahrát psa,“ poznamenala jedna z divaček. Inscenace získala několik festivalových cen a cenu Thálie za herecký výkon pro hlavního představitele v roli Bílého Tesáka Milana Hajna v kategorii Alternativní a loutkové divadlo.




Žádné komentáře:

Okomentovat