sobota 4. června 2022

Některé ukrajinské rodiny se už nemají kam vrátit

Podle údajů z odboru sociálních věcí Městského úřadu Kyjov žije ve městě 39 dětí a mladistvých ve věku 2 – 17 let, kteří sem přijeli z válkou sužované Ukrajiny. Dospělých Ukrajinců ve věku 19 – 79 let evidují 48. Jak ale upozorňuje vedoucí odboru školství a kultury Ilona Slaninová, nejde o oficiální statistiky, čísla nemusí být přesná. Jedná se o osoby, které se přišly na základě výzvy zapsat na sociální odbor v Kyjově.

„Některé z dětí již navštěvují mateřskou školu, někteří jsou na gymnáziu, další využívají adaptační skupinu, která funguje při Základní škole J. A. Komenského. Děti nejsou povinny po příchodu ihned nastoupit do školy, doporučuje se nechat si čas k adaptaci na prostředí. Někteří zůstávají doma a účastní se on-line výuky z Ukrajiny,“ přibližuje problematiku vzdělávání ukrajinské mládeže Slaninová. Oficiální zápis do mateřských a základních škol je v Kyjově plánovaný na 15. června.

Jak sdělil ředitel Základní školy J. A. Komenského Radek Klech, adaptační skupinu navštěvuje celkem 19 dětí od první do deváté třídy. „Většina žáků navštěvuje skupinu celodenně, učí se aktivně český jazyk a dále se připojují na svou on-line výuku, kterou pro ně organizují jejich školy na Ukrajině. V případě, že on-line výuka neprobíhá, jsou pro ně připravovány další vzdělávací a výchovné akce, které mají různou náplň. Často jsou to hry na prohlubování znalostí češtiny, ale i vědomostní kvízy a podobně. Žáci se také začínají postupně zapojovat do běžné výuky v rámci některých předmětů. Dále navštěvují památky a zajímavá místa v okolí Kyjova, jezdí na exkurze, aby poznali co nejvíce z blízkého okolí a byli také v kontaktu s českým prostředím a jazykem,“ přibližuje ředitel školy a dodává, že naši žáci si pro ukrajinské spolužáky připravili divadelní představení ukrajinské pohádky v českém jazyce. 
 
„Největší problém je nejistota, ve které tyto rodiny stále žijí,“ upozorňuje ředitel. „Někteří by se rádi vrátili zpět domů, bohužel v současné situaci netuší, kdy a jestli vůbec to bude možné. Děti tak neví, jestli je pro ně znalost češtiny důležitá, ztrácí motivaci. Bohužel jsou zde i případy dětí přicházejících z míst, které již dnes v podstatě neexistují, a tak se vlastně ani nemají kam vrátit,“ naznačuje tíživou situaci mladých válečných uprchlíků Klech.


(Foto: internet)

Žádné komentáře:

Okomentovat