sobota 8. srpna 2020

„Potvůrky“ z kovošrotu a jiné zajímavosti


Kyjov-Bohuslavice – Cestou na biotop v Bohuslavicích, na kopci v zahradě domu naproti kostela překvapí kolemjdoucí tvorové z hororů. „Vetřelci, robot, dinosauři…, každý v nich můževidět co chce,“ říká jejich autor, osmačtyřicetiletý Roman Zahradníček, umělecký kovář. Postavy vytvořil z kovového šrotu před dvěma třemi lety a další exponáty má ve své dílně. Na podzim je představí v prostorách zdejší knihovny, kde se konají pravidelné výstavy s nejrůznější tématikou.

Ta poslední patřila velkoformátovým fotografiím z exotické oblasti – Karibského moře. Jejich autorem je Radomil Polešovský, který pochází z Kyjova, většinu roku však tráví na své jachtě a vozí turisty po Malých Antilách. Kapitánem v Karibiku je od roku 2010. Na lodi žije zhruba osm měsíců v roce a stále ho to baví. „Pěkné fotky, určitě i krásné zážitky. Přejeme, a trošku i závidíme,“ napsali manželé z Bohuslavic do pamětní knihy, „Fotografie zachycují nejenom krásu karibských pláží, ale i podmořský svět a děti zdejší mateřské školy výstavu navštívily v rámci projektového dne Život ve vodě. Byly nadšené,“ konstatuje knihovnice Anežka Zimková.
 
Se zájmem se setkala i výstava Vladimíra Bystřického z Veselí nad Moravou, který z Bohuslavic pochází a přijíždí sem na chalupu. On i jeho sedmnáctiletá vnučka Adéla Kočičková se věnují výtvarné činnosti, perokresbě i dalším technikám, a v knihovně představili svoje dílka. Bystřický píše také pohádky pro děti, které doplňuje svými kresbami.
„Věřím, že potěší i výstava starých budíků, kterou jsme naplánovali symbolicky na přelom roku 2020 a 2021. Exponáty nám přislíbil sběratel Milan Kočička ze Strážnice,“ doplňuje Zimková. „A František Pavlica z Hroznové Lhoty příští rok přiveze do Bohuslavic svoje litografické tisky, které já osobně velmi obdivuji a určitě nejsem sama.“
Prostory knihovny v suterénu mateřské školy se snaží knihovnice Zimková za podpory technického pracovníka neustále vylepšovat, aby byly důstojným místem pro kulturní aktivity obce. Pobočka Městské knihovny Kyjov je v Bohuslavicích otevřena každý čtvrtek od 13 do 17 hodin.





Autorem velkoformátových fotografií z Karibiku je Radomil Polešovský.

1 komentář:

  1. Pěkné kousky, to je pravda. Mě kovovýroba baví a tak taky občas navštívím sběrné suroviny a ulovím si tam pár kousků. Občas si jen tak něco ukovám pro zábavu, někdy to nafotím a dám to na internet a prodám to. :) Musím říct, že s tím mám docela úspěch. Ale pořád to beru jen jako koníčka, jako živnost bych to asi nechtěl. Ale kdo ví... V dnešní době je možné všechno.

    OdpovědětVymazat