sobota 25. ledna 2020

Politik Pavel Telička přijel do Kyjova

Kyjov – Osobnost politika Pavla Teličky je z médií dobře známá a jeho kultivovaný a přitom nestrojený projev budí většinou sympatie. Na pozvání spolku Pro Kyjov přijel debatovat s místními do kavárny Pražírna o fungování Evropské unie a postavení České republiky v ní. Co se mu – kromě zdejších děvčat, jak v žertu odpověděl – v Kyjově ještě líbilo? 

„Za prvé mne potěšilo, odkud jsem pozvání dostal. Mluvili jsme spolu a viděl jsem vysokou míru shody na nejrůznější problémy. Za druhé - kavárenské prostředí já mám rád, dává setkání úplně jinou atmosféru. A líbila se mi i samotná debata, protože lidé se ptali, oponovali, nesouhlasili, někdy se překřikovali, a já si myslím, že to k takové debatě paří. Místa byla obsazená, takže i to ukazuje na zájem nikoli o mou osobu, ale o daná témata,“ zhodnotil Telička

Pavel Telička v kyjovské Pražírně.
Politik Pavel Telička, bývalý diplomat a lobbista, byl členem Evropské komise, pět let zastával funkci poslance Evropského parlamentu za Českou republiku a dva poslední roky působil na pozici místopředsedy Evropského parlamentu. Dotazy a diskuze přítomných se týkaly převážně společné zemědělské politiky, otázky Brexitu, dotkly se i kybernetické bezpečnosti nebo integrovaného jízdného v dopravě v rámci Evropské unie. Na přímý dotaz – co dobrého nám unie přinesla, Telička vyzdvihl, že díky členství v EU jsme ukotveni kulturně a geopoliticky na Západě, a to má význam i pro naši bezpečnost. Náš vnitřní trh se stal součástí evropského trhu, což přilákalo zahraniční investory. Evropskou unii přirovnal ke klubu, který má svá pravidla. Česko je dnes podle něj vůči EU často v pozici kverulantů, ale za dva roky budeme znovu předsedat EU (naposledy to bylo v roce 2009), takže budeme mít příležitost „napravit si reputaci“.
V roce 2014 byl Telička zvolen jako nestraník za hnutí ANO, v roce 2017 odchází z hnutí ANO a v únoru 2019 zakládá politické hnutí Hlas, jemuž předsedá. Hlas hájí principy liberální demokracie a prosazuje moderní ekonomiku. Velkou naději vidí Telička v mladé generaci, která by měla aktivněji vstoupit do politiky.
Organizátor akce Petr Valihrach ze spolku Pro Kyjov vyzdvihl přínos debaty pro demokratické procesy a ovzduší. V tomto smyslu ocenil i předešlou besedu s erudovaným investigativním novinářem, redaktorem Respektu Jaroslavem Spurným, který z Kyjova pochází. Kyjováci se mohou těšit i na další aktuální témata, budou se týkat například klimatických změn.





Žádné komentáře:

Okomentovat