sobota 25. ledna 2020

Univerzita třetího věku pomáhá udržet duševní svěžest

Kyjov – Není vám dvacet, třicet, dokonce ani čtyřicet, a chtěli byste se dál vzdělávat? Nemusíte s nostalgií vzpomínat na studentská léta, není problém do školních lavic znovu usednout. Univerzita třetího věku funguje v Kyjově při Klvaňově gymnáziu a střední zdravotnické škole pod záštitou Mendelovy univerzity v Brně už od roku 2007. A za uplynulých dvanáct let ji absolvovalo více než pět set studentů.

„Při setkání s představiteli Mendelovy univerzity jsme narazili na problém velkého převisu posluchačů Univerzity třetího věku v Brně, kam dojížděli lidé ze širokého okolí. A tak mne napadlo, že bychom pro ně mohli přednášet i v Kyjově,“ vzpomíná na počátky ředitelka Klvaňova gymnázia a střední zdravotnické školy Renáta Soukalová. Začali dvouletým studiem a pro velký zájem posluchačů rozšířili studium na tříleté, se šesti semestry. Výuka probíhá jedenkrát týdně formou přednášky nebo semináře přímo ve škole, lektory jsou profesoři kyjovského gymnázia a střední zdravotnické školy. Studium se zahajuje imatrikulací a je zakončeno slavnostní promocí v aule Mendelovy univerzity v Brně. „Výhodou je, že nevyžadujeme přijímací zkoušky, nezkouší se ani v průběhu semestru, studenti nemusí vypracovávat žádné závěrečné práce,“ vypočítává pozitiva vzdělávacího programu Univerzity třetího věku ředitelka školy. „Žádný stres, naprostá pohoda. Podmínkou je, aby měl posluchač aspoň padesát let a maturitní zkoušku. Důležitá je chuť učit se, radost ze vzdělávání.“ Poplatek za semestr činí 680 Kč a univerzita za něj poskytne posluchači edukační materiály v písemné podobě. 

Výuka probíhá v budovách Klvaňova gymnázia a střední zdravotnické školy v Kyjově.
Studium je zakončeno slavnostní promocí v aule Mendelovy univerzity v Brně.
V každém ročníku je kolem třicítky studentů, to znamená, že aktuálně se na Univerzitě třetího věku v Kyjově vzdělává asi stovka posluchačů. Pokud poptávka převyšuje nabídku, zájemce se zapíše ke studiu na příští rok. Absolventi se na univerzitu hlásí i opakovaně, protože témata lektoři inovují, takže stále získávají nové poznatky. Tříleté studium je tvořeno cykly přednášek a seminářů z různých sfér života společnosti. „Témata přednášek i se jmény lektorů zveřejňujeme na internetu. A přednášky se často týkají oblasti zájmu pedagogů, nikoli předmětu, pro který mají aprobaci a který vyučují. Takže studenti se mohou dozvědět například o myslivosti, jak sestavit rodokmen, o nových trendech ve výživě, oblíbená jsou i cestopisná témata. Posluchači přednášky hodnotí, získáváme takto zpětnou vazbu a nové podněty pro zkvalitnění studia,“ přibližuje Soukalová. Silným zážitkem byla pro studenty v rámci terénních cvičení návštěva ZOO Hodonín, a to v době, kdy nebylo otevřeno pro veřejnost, a oni tak měli možnost se dostat do kontaktní blízkosti některých cizokrajných zvířat. Absolvovali také například exkurzi do podniku Sonnentor v Čejkovicích nebo do muzea Anthropos v Brně. Všechny akce se setkaly s velmi příznivým ohlasem.

Zatímco většina seminářů je spíše teoretických, pedagožka výtvarné výchovy Jana Truschingerová připravuje pro studenty i praktické cvičení. „Mnozí ani netuší, jaké jsou v nich skryté možnosti,“ podotýká. „Výtvarné tvoření mne nadchlo,“ sděluje čerstvá absolventka Univerzity třetího věku paní Věra z Kyjova. Sama před lety vysokoškolská studia kvůli rodinné situaci nedokončila, ale chuť vzdělávat se, tvořit a rozšiřovat si duševní obzory ji neopustila.





Žádné komentáře:

Okomentovat