pátek 28. června 2019

Na Přípitek s Nepraktou do Radniční galerie

Jiří Winter Neprakta, kreslíř, karikaturista, ilustrátor a humorista.

Patřil mezi hlavní autory československého satirického a humoristického časopisu Dikobraz. Jeho výtvarný rukopis je výrazný a dobře zapamatovatelný. Za svůj život nakreslil více než 35 000 kreslených vtipů a jeho jméno bylo zapsáno v roce 2001 do Guinnessovy knihy rekordů. Jiří Winter, známý pod psedonymem Neprakta, zemřel v roce 2011, ve věku 87 let. Jeho kreslený humor si návštěvníci mohou připomenout nyní v kyjovské Radniční galerii.




 „Výstavu jsme nazvali Přípitek s Nepraktou. Z toho ohromného množství kreseb, které po sobě zanechal, jsme vybírali ty, na kterých se objevuje téma vína, protože jsme zde ve vinařském kraji, na jižní Moravě,“ přibližuje Daniela Winterová, manželka zesnulého umělce. „Druhým zvoleným tématem vtipů byla zvířata, protože Jiří je nejenom rád kreslil, ale také se angažoval v boji za jejich práva. Dokonce byl řadu let předsedou Pražského spolku ochránců zvířat. Miroslav Švandrlík vždycky žertoval, že ochrana zvířat je jediný důvod, který přiměje Jiřího chodit na schůze, protože schůzím svazu umělců se naopak vyhýbal. Schůzování obecně považoval za ztrátu času, vždycky říkal, že se tam stejně nic nevyřeší a že za tu dobu může udělat spoustu práce, “ vzpomíná Daniela Winterová. „Jiří za svého života organizoval také řadu výtvarných a vědomostních soutěží pro děti na téma ochrany zvířat.“ 
Na výstavě jsou kreslené vtipy se zvířecí tématikou.

 
Výtvarníka znala od svých třinácti let jako rodinného přítele, partnerkou mu byla posledních deset let jeho života. Výstavy díla Neprakty Daniela Winterová pořádá po celé republice, v Čechách i na Moravě. Z návštěvy Kyjova si podle svých slov odnesla nejsilnější dojem z obrazů a fotografií Miroslava Tichého, které si zde měla možnost prohlédnout v muzeu Tichého, v renovovaném domku, kde žil a tvořil. 

Výstavu v Kyjově iniciovala Marcela Frei, rodačka z Kyjova, která vyrostla ve Vřesovicích a od roku 1991 žije ve Švýcarsku. Je dlouholetou prezidentkou občanského sdružení ochránců hospodářských zvířat, z její iniciativy v roce 1999 tato organizace u nás vznikla.Jsme přesvědčeni, že zvířata jsou cítící bytosti, které si zasluhují pozornost, péči a ochranu ze strany člověka,“ říká Marcela Frei. Tento zájem ji svedl již před lety dohromady právě s Danielou Winterovou, a tak se zrodil nápad uspořádat v Kyjově výstavu. Pro zájemce o problematiku jsou k dispozici v Radniční galerii Zpravodaje ochránců hospodářských zvířat a letáky této organizace. 

Nepraktova umělecká dráha začala v roce 1948. Mnoho let spolupracoval s Bedřichem Kopecným, který dodával náměty, jež Neprakta ztvárňoval. Později se spojil se spisovatelem a humoristou Miroslavem Švandrlíkem a v této dvojici vytvořili několik stovek knih, například o žácích Kopytovi a Mňoukovi, které si získaly oblibu u širokého okruhu dětských čtenářů. Podle jejich legendárního komiksu Sek a Zula o neandrtálských dětech se v současné době natáčí celovečerní animovaný film a nelze ani opomenout kultovní satirický román Černí baroni.
Neprakta byl velmi plodný autor, ilustroval téměř pět set zábavných a vědecko-populárních knih. Zabýval se také divadelní i filmovou tvorbou a málo známý je fakt, že byl i vynikajícím orientalistou a sběratelem. Jeho sbírky si k vystavování zapůjčovalo Náprstkovo muzeum, které se věnuje odkazu neevropských civilizací.
Výstava v Radniční galerii v Kyjově potrvá do 4. července, vstup je zdarma.










Žádné komentáře:

Okomentovat