neděle 16. září 2018

Krytý bazén a rekonstrukce koupaliště – už na dohled


Kyjov - Po krytém bazénu je v Kyjově dlouhodobě poptávka. Všechny čtyři grafické návrhy na zrekonstruované koupaliště s krytým bazénem si lidé mohli prohlédnout na webových stránkách města i v areálu koupaliště. Návštěvníci zde často preferovali variantu označenou číslem čtyři, projekt brněnského ateliéru SENAA, autora Václava Navrátila. Tento návrh vybrala i odborná komise k dalšímu rozpracování. 

Vybraný návrh rekonstrukce městského koupaliště.

V devítičlenné komisi vedle zástupců města usedli také architekti a provozovatelé podobných zařízení. O přijetí konečné verze návrhu koupaliště rozhodne zastupitelstvo města. Lidé mají možnost se ptát, připomínkovat a vyjadřovat se k možnostem ve veřejných debatách s vedením města i autory projektu. „Kyjováci a lidé ze širokého okolí sem budou jezdit a areál využívat, tak je důležité, aby to bylo zařízení, které jim bude vyhovovat,“ řekl starosta města František Lukl.

Karel Fojtík, Mistr plavčí s dlouholetou praxí, potvrzuje, že vybudování krytého bazénu v areálu stávajícího koupaliště je optimální rozhodnutí. „Jedna technologie, tím se myslí úprava vody a podobně, bude sloužit pro krytý bazén i venkovní areál koupaliště, personál bude soustředěn na jednom místě, a to všechno šetří náklady,“ vysvětlil Fojtík. 

Městský architekt David Hoffmann ujistil, že do parku těsně sousedícím s koupalištěm se nebude zasahovat. „Vybraný návrh zachovává polohu venkovních bazénů, včetně skokanského můstku u plaveckého bazénu, zachovává plochy k ležení. Zelená střecha zajišťuje lepší tepelně izolační vlastnosti, je to dneska trend a údržba není náročná,“ uvedl architekt. Menší venkovní bazén bude doplněn vodními atrakcemi. Větší bazén bude sloužit především plavcům. Vnitřní část budovy krytého bazénu počítá s kvalitním a pestrým wellnesovým programem. Součástí návrhu je i kavárna otevřená směrem do parku, která bude provozována nezávislým subjektem a bude celoročně sloužit veřejnosti. 

Lidé si mohli prohlédnout návrhy na rekonstrukci koupaliště přímo v jeho areálu.
„Letos na kyjovské koupaliště zavítalo více turistů než loni, z různých koutů republiky - Ostravy, Litomyšle, Brna - a byli spokojení,“ poznamenal Mr. plavčí Karel Fojtík. Současně však dodává, že stávající stav je neudržitelný, koupaliště je na hranici své životnosti. „Jde o to vybudovat něco, co bude bez problémů sloužit dalších třicet let, co město povznese, bude funkční i krásné,“ dodává Fojtík.

Někteří si přejí zachovat sochu charakteristickou pro koupaliště.
Podle vyjádření městského architekta Davida Hoffmana bude třeba rok na přípravu, takže s pracemi by se mohlo začít po skončení příští plavecké sezóny. Náklady města na rekonstrukci a výstavbu koupaliště s krytým bazénem budou činit asi 150 milionů korun.












.

Žádné komentáře:

Okomentovat