pondělí 17. září 2018

Fotoskupina Kontakt slaví čtyřicátiny

Hodonín – Fotoskupina Kontakt Hodonín slaví čtyřicet let od svého založení. V prostorách městské knihovny vystavuje fotografie typické pro tvorbu jejích pěti členů. Každý z nich fotí něco jiného, společně se scházejí a společně vystavují. Výstava potrvá do 27. září.

Členové fotoskupiny Kontakt. Zleva: Ladislav Mrkva, Radek Severa, Cyril Gajdík, Zdeněk Kučera a Milan Havlíček.

Fotoskupina byla založena v roce 1978. „Pojmenovali jsme ji Kontakt, protože se tenkrát používala technika kontaktního zpracování fotografií, a focení, to je i kontakt s lidmi, s okolím,“ přibližuje zakládající člen skupiny Cyril Gajdík, který jako jediný je po celá léta trvání skupiny jejím aktivním členem. V Československu patřila v osmdesátých letech k nejlepším. „Scházeli jsem se u nás na chalupě a fotografie si promítali jako diapozitivy na bílé stěně,“ zavzpomínal na staré časy fotograf. „Říkali jsem tomu Latrína magika,“ dodává s úsměvem.
 
Druhým „služebně nejstarším“ členem skupiny je Milan Havlíček, který do skupiny přišel těsně před jejím dočasným rozpadem, ke kterému došlo pod vlivem velkých společenských změn v roce 1991. V roce 2004 byla činnost fotoskupiny obnovena a přijala nové členy – Ladislava Mrkvu, Zdeňka Kučeru a Radka Severu. „Scházíme se obvykle jedenkrát měsíčně, podmínkou je, že každý přinese aspoň jednu vytištěnou fotografii. Sedíme, diskutujeme, fotky hodnotíme... a nakonec skončíme u politiky a u žen,“ přibližuje neformální atmosféru setkávání Milan Havlíček. V roce 2012 skupina společně vyjela do rumunského Banátu a členové se shodují, že zde vznikly velmi hodnotné fotografie.
Cyril Gajdík obdržel dárek od svého přítele, fotografa z Holíče.
„Každý fotíme něco jiného, každý jdeme svým směrem,“ vysvětluje Havlíček, který si oblíbil dokumentární fotografii a rád fotí v industriálním prostředí. Cyril Gajdík vyzkoušel snad všechny fotografické disciplíny kromě makrofotografie a ve všech si vedl dobře, nejbližší je mu ale reportážní fotografie. „Mám rád lidi,“ vysvětluje prostě svoji motivaci.
Život na Horňácku zachycuje Ladislav Mrkva, který žije v Lipově. Jeho fotografie s jedinečnou atmosférou tamních tradic a přírodních scenérií budou svědectvím pro další generace. 

Zdeněk Kučera propadl letecké fotografii. „Vzniklo to vlastně náhodou,“ vypráví. „Když jsem před pětadvaceti lety pracoval na městském úřadě v Hodoníně, bylo třeba pořídit letecké snímky určité oblasti,“ zavzpomínal. Další snímky vznikaly pak z rogala, v současné době používá k focení dron. Před dvěma lety vyšla knížka Pod křídly Slovácko s jeho fotografiemi obcí z ptačí perspektivy. 
Knížka Pod křídly Slovácko s leteckými snímky Z. Kučery.


Nejznámějším členem fotoskupiny je v současné době Radek Severa, který je vedoucím skupiny. Jeho fotografie krajiny regionu zvané „Moravské Toskánsko“ proslavily Českou republiku i jeho jméno. Radek Severa spolu s dalšími autory vystavuje nyní také v Regionálním centru v Hodoníně a v Šardicích.
Skupina i její členové obdrželi řadu cen v domácích i prestižních mezinárodních soutěžích. V roce 2012 získali ve své kategorii fotoklubů zlatou medaili na prestižní soutěži Interfotoklub Vsetín.   Vystavují nejčastěji v Hodoníně a dalších městech a obcích regionu. Fotoobrazy Moravského Toskánska Radka Severy putovaly vloni až do Štrasburgu do budovy sídla Rady Evropy. 
 
A jak vidí členové budoucnost fotoklubu? Optimisticky. Milan Havlíček k tomu s nadsázkou říká: „Nás nikdo nesponzoruje, my si můžeme fotit, co chceme, jak říkal pan Hrušínský v jednom filmu, já si můžu malovat zámek, já nejsem nikde organizovaný, já si můžu malovat co chci.“ Havlíček se živí jako lékárník a i pro ostatní členy fotoklubu je fotografování jejich životním koníčkem a zdrojem radosti.

Fotografie Ladislavy Mrkvy se stávají obrazovou kronikou horňácké vesnice.
Na čtvrteční vernisáži se objevil i jeden člen z původní zakládající sestavy fotoklubu Josef Petrica z Hodonína a řada fotografů ze Slovenska. „Přijeli přátelé ze Senice, Skalice, z Bratislavy, fotografové, které znám čtyřicet let,“ dodává potěšeně Cyril Gajdík, který řadu let pracoval na Slovensku a byl i členem fotoklubu v Bratislavě a v Holíči.
























Žádné komentáře:

Okomentovat