středa 1. srpna 2018

Svárov je promodlené místo


Poutníci. Foto: Eva Šáchová
Svárov – Svárov je malá dědinka na Uherskohradišťsku. Působí zde P. Pavel Macura, bývalý kaplan kyjovské katolické farnosti, na jehož pozvání sem  Kyjováci přijeli. Ve středu 25. června se tu uskutečnila pouť k Panně Marii  už jedenadvacátou sezónu.

Na okraji vesnice, snad na valech zaniklé středověké tvrze, našla své čestné místo socha Panenky Marie z Medžugorje. Přivezl ji P. Josef Červenka, velký ctitel Panny Marie Medžugorské, který založil toto "poutní místo". Mši, jež se uskutečnila ve svátek sv. Jakuba, apoštola, bylo přítomno pět kněží a téměř tři stovky věřících.

Modlitební setkání začíná  dvěma růženci, navazují litanie, následuje mše svatá a následně adorace. Je možné využít nabídky ke svaté zpovědi. P. Jan Svozílek udílel novokněžské požehnání. 

V kázání zaznělo, že i svatí byli lidé z masa a kostí, a právě takové, živé lidi s jejich přednostmi i nedostatky, si Pán Ježíš vybírá.

„Vždycky byli na světě lidé, kteří si říkali, musím urvat, co se dá. To nedělejte. To nepřinese štěstí. To vám nepřinese spokojenost. Ježíš říká: Vždycky můžeš začít znovu. I přes tvoje chyby. Vytrvej. Tvá práce pro Boží království přinese dobré ovoce. Nevzdávej se. Vytrvej,“ povzbuzoval hlavní  celebrant P. Pavel Martinka, farář z Provodova, přítomné.

Mši koncelebrovalo pět kněží: P. Pavel Martinka,  P. Jan Svozílek, P. Vladimír Mrázek, P. Pavel Macura  a P. Jan Liška.
 Na vyvýšeném místě stojí socha Panny Marie z Medžugorje. Foto: Eva Šáchová

"Poutní místo" Královny míru a pokoje ve Svárově je každoročně od května do konce října vyhledávanou lokalitou. V této době se vždy  25. dne v měsíci   scházejí v údolíčku místní i přespolní na poutní mši svaté. "Mše v přírodě má svoji nezaměnitelnou atmosféru a překrásné okolí přímo vybízí k modlitbám a rozjímání," říkají věřící.



Žádné komentáře:

Okomentovat