neděle 27. května 2018

„Amazonky“ besedovaly se školáky

Kyjov – Co to znamená být vojenským pozorovatelem mise OSN, jaká je náplň jeho práce, jak probíhá příprava na misi a jak vysoké jsou požadavky na fyzickou a psychickou odolnost adepta - o tom všem se mohli žáci osmých a devátých tříd kyjovských škol dozvědět na besedě s válečnými veteránkami Petrou Kudovou a Svatavou Plasovou.

„Vojenského pozorovatele lze zjednodušeně popsat jako oči a uši mezinárodní operace,“ vysvětluje Petr Něnička, zakladatel Military muzea generála Sergěje Jana Ingra ve Vlkoši, který akci za finanční podpory ministerstva obrany zorganizoval. „O ženách v armádě se moc nemluví, někdy působí na bohem zapomenutých místech, a tak mi připadalo zajímavé a potřebné, aby se veřejnost o nich něco dozvěděla,“ říká Petr Něnička. 
Petra Kudová a Svatava Plasová mají zkušenosti z misí OSN ve Středoafrické republice, v Sierra Leone, Republice Kongo či v Kosovu. „Tyto vojačky v roli vojenského pozorovatele OSN nejsou ozbrojeny, ale tím spíše je jejich práce hodna obdivu – a já jim říkám Amazonky…,“ dodává Něnička s úsměvem. „Jako bílá žena to Petra Kudová na černém kontinentu rozhodně neměla snadné,“ vyjadřuje se Něnička k misi kapitánky v Africe, která se tam dokonce ocitla na několik hodin v zajetí. 

Jde o velmi specifické úkoly a z České republiky působí na postech vojenských pozorovatelů OSN celkem asi dvacet vojáků a vojaček. Cílem je, aby pozorovatelé získávali a předávali relevantní informace přímo v terénu problematické oblasti, na základě kterých se pak vytváří další strategie pro toto území. Vojenským pozorovatelem OSN se člověk může stát až po letech praxe v armádě. Po splnění všeobecných podmínek na psychickou, fyzickou odolnost a jazykovou vybavenost se pak připravuje ve speciálních kurzech pro danou lokalitu.

„Pozorovatel pracuje na místě buď sám nebo spolupracuje s dalšími, dodržuje se ale zásada, že nesmí být v týmu dva pozorovatelé ze stejné země. Petra Kudová pracovala například s muslimkou, aby jejich monitorování situace bylo co nejobjektivnější,“ přibližuje Petr Něnička. „Vojačky se dostávají do naprosto rozdílného kulturního a jazykového prostředí s těžkými podmínkami pro život. Jsou vybaveny financemi, ale o všechno ostatní se musí postarat samy. Pozorovatelská mise trvá rok, “ informuje zakladatel vojenského muzea ve Vlkoši. 

Vojenští pozorovatelé se musí vyrovnávat s vysoce stresovými podmínkami a situacemi, proto jsou důstojníci pečlivě vybírání, cvičeni a vzděláváni. Rozmanitost a složitost úkolů vojenského pozorovatele závisí na mandátu konkrétní operace a na vojenské a politické situaci. 

V Čajovně & Galerii jsou nyní k vidění velkoformátové fotografie a artefakty z pozorovatelských misí OSN Petry Kurdové a Svatavy Plasové. Výstava Ženy v misích AČR potrvá do 10. června.

(Článek vyšel v Novém Slovácku.)


Žádné komentáře:

Okomentovat