úterý 1. srpna 2017

Šťastný život Jaroslava Jurčáka pokračuje v jeho díle




Ždánice - U příležitosti nedožitých osmdesátých narozenin uspořádalo Vrbasovo muzeum ve spolupráci s pozůstalou rodinou v zámecké  Seidlově vile výstavu Život a dílo akademického sochaře Jaroslava Jurčáka. Umělec odešel náhle 12. září loňského roku. 
 
Profesor Jaroslav Šesták, přítel sochaře  J. Jurčáka
Jaroslav Jurčák se narodil ve Valticích, většinu svého života prožil v Mikulčicích. Tvořil monumentální i komorní plastiky z kamene, bronzu, cínu, dřeva i kameniny. Věnoval se i karikatuře a medailérství. Na vernisáži na něj vzpomenul jeho  dlouholetý přítel profesor Jaroslav Šesták. Seznámili se  na vojně v Praze roku 1962. A i když byli oba z jiného oboru a na řadu věcí měli odlišné názory, spojovalo je opravdové přátelství. „On byl umělec, já jsem fyzik, badatel, “ přibližuje Šesták. „Jednou jsem dostal  nápad, abychom moji odbornou publikaci  doplnili Jurčákovými karikaturami. Podařilo se, a o knihy byl velký  zájem. Mezi lidmi panuje přesvědčení, že věda je něco nudného… ale i my se chceme bavit a zpřístupnit tento obor širším vrstvám,“ usmívá se Šesták. Na svého přítele Jurčáka vzpomíná nejenom jako na vynikající umělce, ale především jako na dobrého člověka. Před šesti lety měl tu čest pokřtít jeho knihu vzpomínek nazvanou Můj šťastný život. 
Helena Jurčáková, manželka zesnulého sochaře.
Se ženou Helenou Jaroslava Jurčáka spojoval celoživotní zájem o umění. „Po náhlé smrti manžela jsem byla nucena uspořádat jeho písemnosti a pozůstalost. Tak jsem narazila na fotografii jeho první veřejné práce, památník osvobození. Manžel tu zanechal model sochy, která nemohla být v době normalizace realizována. Mělo jít o pomník padlým sovětským vojákům v Hruškách. Manžel ho zpodobnil jako symbol svobody, jako mladou ženu, která drží nad  hlavou vlající šátek. Psal se rok 1974 a v té době návrh neprošel,“ konstatuje paní Helena. Umělec pak musel zvolit náhradní řešení.  Paní Helena je nyní  rozhodnutá, že původní myšlenku svého muže dotáhne do konce a pomyslný dluh tak bude splacen. „Skutečná svoboda, to je neustálý boj,“ dodává s pohnutím. 
                                                                                                             
Mezi nejznámější realizace Jaroslava Jurčáka patří busta J. A. Komenského v Žeravicích,  busta Fanoše Mikuleckého v KD Mikulčice, busta TGM na místě, kde stával v Hodoníně jeho rodný dům,  pomník zemřelým ve Frýdlantu n. Ostravicí a další. Získal Cenu AVU v oboru sochařství. Kromě bronzových plastik  najdeme v krásném prostředí  Seidlovy vily i  velkoformátové fotografie z ateliéru Jurčáka a realizací jeho děl ve veřejném prostoru.
„Je to letos už pátá výstava a díky kurátorovi  panu Tomáši Prusenovskému tyto nádherné  reprezentativní prostory po rekonstrukci zámecké vily žijí, schází se tu milovníci umění ze širokého okolí,  a to dodává městu Ždánicím na prestiži,“ poznamenal starosta Ždánic Vladimír Okáč. Výstava potrvá celé léto  až do 17. září.
                                                                                      







(Článek vyšel v Novém Slovácku.)

Žádné komentáře:

Okomentovat