sobota 12. prosince 2020

U paty kříže zapalovali červené svíce

 




Kyjov – Zapálením svíčky v červeném obalu si zejména věřící připomněli 25. listopadu den, kdy lidé projevují svoji solidaritu s pronásledovanými a trpícími za svou víru. Různým formám perzekuce je vystaveno celosvětově na 245 milionů křesťanů v 73 zemích světa. Vyplývá to z údajů nizozemské neziskové organizace Open Doors, která monitoruje situaci ve sto padesáti zemích. V České republice se Červená středa připomíná třetím rokem. U kyjovského katolického farního kostela na náměstí bylo svíček letos méně než loni, přesto se tu ale lidé zastavovali. Svíčky zapálila se svými dětmi i paní Martina z Kyjova. „Vydali jsme se na večerní procházku, přes den měla Kristýna a Dominik distanční výuku. Máme čtyři děti, Jakub a Tobiáš zůstali doma. Nejmladší chodí teprve do školky, ta byla také zavřená, bylo to náročné. A náš druhák začal chodit znovu do školy,“ popisuje maminka aktuální rodinné poměry ovlivněné vládními opatřeními kvůli epidemii koronaviru.


Dvaačtyřicetiletá Martina prožila většinu života ve svobodných demokratických poměrech, z dětství si ale podle svých slov vybavuje tíživou atmosféru, která doprovázela problémy jejího otce související s restrikcemi komunistického režimu. „Musíme si svobody vážit,“ konstatuje žena a bere své děti do vestibulu kostela, kde právě probíhá mše za omezeného počtu věřících.

V České republice se do mezinárodní akce zapojilo okolo stovky míst, nejčastěji se kostely, divadla či jiné objekty nasvěcovaly červeným světlem. Konaly se také modlitby, adorace, ale i online mše a modlitební setkání.







Žádné komentáře:

Okomentovat