středa 7. února 2018

Známý „pastor undergroundu“ přijel do pivnice


Kyjov – V pubertě měl na stěně pokojíčku mezi svatými obrázky vylepené fotky svých rockových idolů. Za komunismu tajně studoval na kněze, v roce 1987 emigroval do Říma. Měl touhu být misionářem na Madagaskaru. Po změně společenských poměrů se vrátil zpátky do vlasti. Zaplněný sál Kyjovského pivovaru přivítal katolického kněze Ladislava Heryána, salesiána, biblistu a vysokoškolského pedagoga, který je známý také jako „pastýř undergroundu“. Sedmapadesátiletý kněz svoje vyprávění doprovodil hrou na kytaru a zpěvem. 

Vzpomněl na přátelství s básníkem a disidentem Ivanem Martinem Jirousem, zvaným Magor, kterého jako kněz doprovodil v roce 2011 na jeho poslední cestě. Jak řekl, považoval ho za svého duchovního učitele, který mu pomohl stát se svobodnějším a podívat se na křesťanství radikálněji. „Martin strávil devět let za totality ve vězení, a to člověka poznamená ať chce nebo nechce,“ poznamenal Heryán. Zavzpomínal i na spolupráci s páterem Radimem Hložánkem, který byl také za komunismu vězněný a i po svém propuštění se podílel na šíření samizdatové literatury. Po revoluci Hložánek působil léta ve farnosti Svatobořice-Mistřín.

Ladislav Heryán s sebou přivezl své knížky Exotem na této zemi a Stopařem na této zemi, které bylo možné si po vystoupení nechat od autora podepsat. Hlavním tématem jeho besedy i knih je téma Božího milosrdenství. Bůh je podle něj velkorysost a stálé dávání, sebedarování se a láska… a člověk byl stvořen k jeho obrazu. „S sebou si člověk na onen svět nevezme nic, jenom to, co tady daroval,“ řekl kněz. Upozornil na to, že lidské představy o Bohu jsou často pomýlené. „Ježíš je vtělené boží milosrdenství,“ uvedl. Každé náboženství podle něj v zásadě učí – jak být dobrým člověkem a jak rozvinout své lidství, které dochází své plnosti ve svatosti.


(Článek vyšel ve Slovácku.)


Žádné komentáře:

Okomentovat