středa 10. ledna 2018

Umělci vnímají krajinu jako živý organismus

Kyjov - Už počtvrté se konaly letní výtvarné dílny Ždánického plenéru a jeho výstupy mohou nyní návštěvníci zhlédnout v Galerii Doma. Kdo by však čekal obrazy nebo sochy jako v minulých letech, bude překvapen.

Organizátor Letního sympozia Land art 017 Tomáš Prusenovský k tomu říká: „Statická forma výtvarného sympozia, kdy přijedou umělci a malují, jak jsme to v podstatě praktikovali v uplynulých třech letech, mne už neuspokojovala. Chtěl jsem do toho vnést pohyb, aby se začalo pracovat přímo s krajinou, protože ta krajina za to stojí. Byl jsem moc rád, že se do projektu zapojila i Bára Lungová z katedry teorií a dějin umění Fakulty výtvarných umění VUT V Brně, protože pozvala mladé lidi, kteří s touto tvorbou mají zkušenosti, kteří ji vystudovali a zabývají se jí. Takže v tomto čtvrtém ročníku Ždánického plenéru jsme začali tvořit jiným způsobem – a je to možná lepší cesta, jak o této krajině víc mluvit, jak ukázat možnosti, které jsou v ní ukryty,“ dodává Prusenovský.


Organizátor sympozia Tomáš Prusenovský. Na vystavené fotografii galerista a účastník ždánického sympozia Vojtěch Petratur.

Letního sympozia se zúčastnili Bohuslava Olešová, Anna Tomanová, Anna Horáková, Barbora Lungová, Jakub Orel Tomáš, Vojtěch Petratur, Jiří Knetl, Tomáš Prusenovský.


Instalace Bohuslavy Olešové v zahradě u zámku ve Ždánicích.


Každý z osmi účastníků zvolil svůj způsob osobitého sdělení. Podstatou byla akce, která se odehrává teď a tady. Tyto autorské výpovědi prostřednictvím fotodokumentace, videa, písemného slovního popisu proběhlé akce i artefaktů představuje současná instalace v Galerii Doma.




„K Land artu mám blízko,“ komentoval svou účast na vernisáži malíř Martin Forman z Kyjova. A přidává vzpomínku na malíře, grafika a pedagoga Miroslava Bravence, který se tímto druhem umění zabýval už koncem sedmdesátých let. „Naložil do svého auta kanystry s vodou, ve které rozpustil modrou a červenou hlinku, na místě pak vodu přelil do konví a na zasněžené ploše Strážovského kopce vytvářel velké barevné linie a obrazce,“ popisuje dílo, ke kterému ale bohužel žádná fotodokumentace neexistuje.

Výstava v Galerii Doma potrvá do 21. ledna.


Fotodokumentace z akce Báry Lungové, která se rozhodla umístit před budovu kulturního domu ve Ždánicích kopku sena… a sledovat reakce okolí.







 Akce: Hudba kelímků.
 Autor: Tomáš Prusenovský

Instalací použitých umělohmotných kelímků, nasazených na kolíky zapíchnuté v zemi a umístěné v zámeckém parku ve Ždánicích, vytvořil autor relaxační prostředí se zajímavými příjemnými zvuky, které vznikají díky větru a pohybujícím se kelímkům. Před instalací byla umístěna jednoduchá lavička. Instalace vydržela na místě skoro dva dny za velké pozornosti návštěvníků blízkého Vrbasova muzea. Následně byla instalace odstraněna uklízečkou ubytovacího zařízení, co by nepořádek po návštěvnícících.





(Článek vyšel v Novém Slovácku.)



Žádné komentáře:

Okomentovat