středa 1. listopadu 2017

Vypravěč příběhů Fulghum přijel „domů“

Kyjov - Věděli jste, že americký spisovatel Robert Fulghum je tak trochu Čech? Koncem devatenáctého století totiž Jára Cimrman přijel do Ameriky a strávil noc s jeho prababičkou. Jeho dědeček je tedy syn Járy Cimrmana a Robert Fulgum je jeho pravnuk… Tak takovými historkami bavil světoznámý spisovatel návštěvníky pořadu Listování v kyjovské Pražírně.

Robert Fulghum se proslavil knihou Všechno, co potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské škole. Vyšla v roce 1988, prodalo se jí 14 miliónů kusů v 93 zemích světa. Fulghum má několik vysokoškolských diplomů a během svého života vystřídal mnoho povolání, působil také jako pastor. Svoji první knihu vydal až po padesátce a nikdy vlastně netoužil být spisovatelem. Na svém kontě má nyní víc než patnáct knih, ta poslední se jmenuje Opravář osudů.
V rámci programu Listování navštívil osmdesátiletý Fulghum již třicet míst v České republice a Kyjov byl mezi nimi. Navzdory tomu, že měl za sebou dlouhý den a vystoupení ve Veselí nad Moravou, působil svěže. V Česku byl už několikrát, v Kyjově podruhé. Po scénickém čtení z jeho knihy Co jsem to proboha udělal, patřilo pódium jemu a bylo vidět, že to s publikem umí.
Tak jako je hravá jeho próza, rád si hraje i v reálném životě a lidi dělí na „hráče“ a „nehráče“. Zmínil i příhodu o „nehráčích“. Stala se v Praze na náměstí Míru, kde probíhalo modlitební shromáždění. Zachytil úsměv a radostný výraz ženy. Aha, hráčka, pomyslel si. „Našel jsi Boha?“ zeptala se ho ta žena. „On se ztratil..?“ odtušil Fulghum. „Našel jsi Ježíše?“ nevzdávala to žena. „Ten se taky ztratil?“ zkusil to ještě jednou Fulghum. Ale nic z toho nebylo, „nebyla to hráčka“, poznamenal spisovatel.
Mezi Čechy během svého turné narazil podle svých slov na hodně „hráčů“… a oceňoval to. A jestli jsou jeho historky pravdivé? Jsou prý tak pravdivé, jako je pravdivý sám Jára Cimrman…
K Česku má však blízko od mládí, protože vyrostl ve státě Texas poblíž dvou vesnic, které byly osídleny převážně Čechy, kteří sem přišli koncem 19. století. Jedna z nich se jmenovala Praha Texas. Naučil se tu jíst české koláče, výborný chléb, masité párky, pít pivo i tancovat polku.

Světoznámý spisovatel Robert Fulghum přijel pozdravit své čtenáře do kyjovské Pražírny.

(Článek vyšel v Novém Slovácku.)



1 komentář:

  1. Tak to je neuvěřitelné. Někdy v 90. letech jsem jela z Kyjova do Prahy, abych Fulghuma potkala na nějakém setkání, které se nakonec nekonalo nebo nebylo přístupné. A teď by přijela přímo hora k Mohamedovi...škoda, že už v Kyjově nebydlím :-).

    OdpovědětVymazat