pátek 19. listopadu 2021

Zájem o očkování vzrostl

(Foto: facebook Nemocnice Kyjov )
Zatímco během října bylo v Nemocnici Kyjov testováno na covid 1 323 lidí, z toho PCR testy 905 osob, v měsíci listopadu zájem poklesl. Důvodem je zpoplatnění testů. Testy jsou od 1. listopadu hrazeny z veřejného zdravotního pojištění pouze osobám mladším 18 let, lidem očkovaným alespoň jednou dávkou vakcíny a také těm, kteří nemohou být očkovaní ze zdravotních důvodů. Pokud vás pošle na test lékař nebo hygienická stanice, test bude pro vás rovněž zdarma.

V případě, že se rozhodnete otestovat pouze pro vlastní potřebu bez další indikace, za provedení antigenního testu zaplatíte v současné době 201 korun, PCR test stojí 814 korun. Současně se zkrátila doba platnosti u obou testů. U AG testu je to 24 hodin, tedy jeden den, PCR test platí 72 hodin, tři dny. „Částku lze uhradit buď hotově na místě nebo kartou na pokladně v budově ředitelství,“ doplňuje mluvčí nemocnice Filip Zdražil. „Zájem o testování v posledních dnech mírně opadl, větší je zpravidla v pátek před víkendovými společenskými a kulturními akcemi. Nyní se provádí zhruba 50 až 70 antigenních testů za den a 30 až 110 PCR testů, zde záleží na tom, zda je krátký či dlouhý testovací den.“ Bližší informace k testování najdou zájemci na https://www.nemkyj.cz/odberove-misto.

Obavy z nové vlny covidu i placení testů vyvolaly zvýšený zájem o očkování. Zdravotníci nemocnice naočkují více než 200 lidí za den, z toho asi pětinu osob první dávkou. Oblibu si získala jednorázová vakcína pro neregistrované, vakcína od společnosti Johnson & Johnson. Lidem, kteří se předem registrovali prostřednictvím centrálního rezervačního systému, zdravotníci aplikují vakcínu Pfizer-BioNTech. Očkovat se je možné v Nemocnici Kyjov v úterky, středy a čtvrtky, v době od 7.15 do 15.30 hod.

K datu 10. 11. 2021 bylo v Nemocnici Kyjov hospitalizováno 21 covid pozitivních pacientů na standardních lůžkách a 4 osoby na ARO. S ohledem na tuto skutečnost a horšící se epidemiologickou situaci dochází v kyjovské nemocnici k omezení výkonu odkladné péče. Opatření se týká oddělení chirurgie, ortopedie a urologie. „Omlouváme se našim pacientům, kterých se omezení dotkne a třeba jim odsune plánovaný zákrok na pozdější termín,“ uvedlo vedení nemocnice na sociálních sítích. „Musíme zajistit dostatečný počet lůžek pro covid pozitivní pacienty, kteří přibývají bohužel nejen na standardním oddělení, ale i na lůžkách intenzívní a resuscitační péče.“ V podobné situaci je v současné době celá řada nemocnic po celé zemi. 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat