pátek 22. října 2021

„NAROZENINY VE TMĚ“ a ve velkém stylu

Vlastní zázemí v tenkrát nově postavené budově knihovny v Kyjově vytvořilo počátkem devadesátých let podmínky pro vznik organizace na podporu nevidomých a slabozrakých. U jejího zrodu stál inženýr Josef Horák, který již není mezi námi, bývalý profesor gymnázia Jiří Pavel Nedvěd a aktivní knihovnice paní Radka Svobodová z Hodonína. V pátek 24. září Oblastní odbočka Kyjov Sjednocené organizace slabozrakých a nevidomých (SONS) České republiky oslavila třicáté výročí své existence.
Hana Vrtková.

Kyjovská organizace má asi stovku členů z celého okresu Hodonín. Paní Hana Vrtková v SONSu pracuje jako sociální poradce, ale prakticky od začátku se zapojovala do činnosti organizace po všech stránkách. Zajišťovala aktivizační služby, besedy na školách, organizaci zájezdů a rekondičních pobytů i vydávání časopisu. Aktivizační činnosti jsou zaměřené tak, aby rozvíjely dovednosti, které slabozrací potřebují. „Například se zdokonaluje a trénuje jemný hmat pro čtení Braillovým písmem. Funguje tu i výtvarná a keramická dílna, kde se modeluje, využívají se různé přírodní materiály, a tím se tříbí hmat. Děláme i tréninky paměti, probíhala výuka cizích jazyků, to vše na bázi poslechu,“ přibližuje Vrtková. „Nezapomínáme ani na sport, oblíbená je zvuková střelba, bowling, kuželky. Provozujeme turistiku, zpíváme, tancujeme. Máme Fit klub, kde se zabýváme zdravou stravou a životním stylem. Organizujeme různé besedy, zájezdy. Snažíme se vždy získat průvodce, který je výřečný a věci důkladně slovně popíše. Nedávno jsme absolvovali rekondiční týdenní pobyt v Poděbradech. Každý rok jezdíme za památkami do Prahy. Byly jsme i v Lánech, kde jsme měli k dispozici celodenního průvodce. Protože i když se člověk někam do památkového objektu nebo muzea dostane, většina věcí je pod sklem, není přístupná. Takže náš průvodce nám historii povypráví, řekne to, co si běžně člověk může přečíst, případně nám vyčlení nějaký předmět, který si můžeme vzít do ruky a osahat.“
Pavel Švorba

Pavel Švorba je předsedou SONS Oblastní odbočky Kyjov asi deset let. Pracuje jako ladič pian a jeho firma vyrábí i cimbály. Je také muzikant, hraje na harmoniku a vede pěvecký sbor zrakově postižených Pastelky, který vystoupil v odpoledním programu. „Vzniklo to náhodou, z jednoho příležitostného vystoupení na maškarním plese a dnes už soubor funguje jedenáctým rokem. Je to jedna z činností, kterou mohou zrakově postižení dělat bez nějakého většího omezení a je to i zábava,“ dodává Švorba.

„SONS České republiky je zastřešující organizace, která dokáže ovlivňovat zákony a vyhlášky ve prospěch zrakově postižených, aby měli přístup k informacím, k úřadům a dobré podmínky ve všech oblastech života. My jako oblastní odbočky se věnujeme konkrétním lidem od slabozrakých až po úplně nevidomé a snažíme se jim ukázat cestu, jak vlastně žít s tímto handicapem. Ať už se jedná o trávení volného času, seberealizaci, sociální začlenění, informovanost o nových pomůckách a podobně. Setkáváme se každé pondělí odpoledne,“ vysvětlil předseda SONS Kyjov, Švorba.

„Bohatý program dnešního dne vznikl ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Kyjov, Slováckem v pohybu a velmi nám pomohl moderátor akce Pavel Růžička a jeho Dětské kočovné divadýlko, které tu zahrálo dvě pohádky. Dopolední program byl určený hlavně pro děti škol, je tu řada stánků, kde si mohou vyzkoušet různé sportovní disciplíny pro nevidomé,“ upozorňuje Švorba. 
 
Zájemci si mohli zahrát známé deskové hry přizpůsobené slabozrakým.
 
K přítomným promluvil prezident celorepublikové organizace SONSu Luboš Zajíc, který přijal pozvání na slavnost. Odpoledne patřilo hlavně hudbě, vystoupil například populární nevidomý zpěvák Radek Žalud nebo hudební kapela nevidomých muzikantů Kyklop band z Olomouce. Zazpíval i Kyjovánek a svoje taneční vystoupení předvedli klienti Domova Horizont. Kulturou nabitý program vyvrcholil večerním benefičním koncertem na podporu nevidomých a slabozrakých v Kyjově, na kterém zahrály oblíbené kapely z Kyjova a okolí.

Cílem akce bylo přiblížit se zdravým lidem, kteří si v běžném životě často neuvědomují, jaké překážky a problémy musí zrakově handicapovaní překonávat. Šlo ale především o to, aby v tento sváteční den mezi přítomnými zavládl pocit sounáležitosti, který je dobrým vkladem i do budoucnosti.

 




Žádné komentáře:

Okomentovat