pondělí 27. září 2021

Sociální a zdravotní služby daly o sobě vědět

 Změřit si tlak, tep nebo hladinu cukru v krvi, i takové praktické záležitosti nabízel již tradiční Veletrh sociálních a návazných služeb, který se uskutečnil v úterý 14. září v Kyjově. Na prostranství před radnicí mělo svůj informační stánek více než dvacet organizací z Kyjovska, které je možné kontaktovat, pokud se člověk dostane do složité životní situace.

Jednou z nich je i Charita Kyjov, která poskytuje sociální poradenství, pečovatelskou i ošetřovatelskou službu, domácí hospicovou péči, nabízí osobní asistenci, půjčuje rehabilitační pomůcky a pomáhá také lidem s drogovými problémy. „V rámci terénní zdravotní služby zajišťujeme veškerou péči pro pacienty, kteří se nemohou dostat k lékaři. Odebíráme krev, měříme tlak, zajišťujeme aplikaci injekcí, převazujeme chirurgické rány. Provádíme i paliativní péči. To vše po konzultaci s lékařem,“ uvedla zdravotní sestra Petra, která v charitě pracuje teprve rok, ale má za sebou již patnáct let praxe v oboru. Svoji práci má ráda. „Jinak bych to nedělala,“ dodává upřímně.

Součástí akce byl i zábavný a kulturní program pro malé i velké. Nechyběl dětský koutek se skákacím hradem, tvořivé dílny, taneční vystoupení klientů Domova Horizont, zazpíval soubor Pastelky, tvořený členy SONS (Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých).

V sobotu 11. září se uskutečnil Den otevřených dveří v Nemocnici Kyjov. Nemocnice u příležitosti 75. výročí od zahájení provozu tak poodhalila své zákulisí. Příležitost využilo až 700 lidí. Návštěvníci si mohli prohlédnout některá pracoviště, kam se běžně nedostanou. V dětském oddělení „řádili“ nemocniční klauni a v tento den zde nemohli chybět ani zlatí retrívři Milana Doktora, kteří jsou zde již jako doma. Spolupráce trvá už téměř šest let. Canisterapie, kontakt se speciálně cvičenými pejsky, u malých pacientů uvolňuje stres a napětí.

Pozornosti se těšilo oční oddělení, více než stovce návštěvníků zde zdravotníci vyšetřili ostrost zraku a nitrooční tlak. Zaměřili se i na skryté šilhání. Šilhání je poměrně častou zrakovou vadou, oční oddělení Nemocnice Kyjov má s léčbou šilhání bohaté zkušenosti.

Ve čtvrtek 9. září otevřelo svoji bránu návštěvníkům Centrum služeb pro seniory naproti nemocnice, které tak zároveň oslavilo 60 let od svého založení. Místo si přišla prohlédnou i devětasedmdesátiletá paní Helena s přítelkyněmi a ženy si odnášely ty nejlepší dojmy. „Bylo to velice příjemné. Krásné prostředí, zahrada, hudební program, pohoštění, velice milý přístup personálu. Je dobré, když člověk může zůstat doma až do konce, ale vždycky to nejde. Všichni se snažili vytvořit krásnou atmosféru, zapůsobit – a podařilo se jim to,“ usmívá se potěšeně seniorka.



Žádné komentáře:

Okomentovat