úterý 10. října 2017

Vyznání Jana Pavlíka rodnému Horňácku je na světě

Téměř dva roky práce předcházely vydání knihy Putování po rodném kraji očima vzpomínek, kterou napsal Jan Pavlík, pocházející z horňáckého Kuželova.
„Jako každý autor cítím velkou úlevu, že je kniha na světě,“ říká spisovatel, lékař a folklorista Jan Pavlík. „Vyžil jsem se hlavně v první části knihy, kde jsem vyjádřil svůj niterný vztah k rodnému Horňácku a jeho obcím,“ vyznává se Pavlík.
 V první kapitole Cesta krajem autor čtenáře provází chodníčky vzpomínek po důvěrně známých pěšinách přírodou bělokarpatských luk i lokalitami devíti horňáckých vesnic. V následující části knihy se zaměřil na osobnosti kraje, které se podílely na tvorbě zdejšího kulturního prostředí.

Významný je více než stostránkový dialektologický - nářeční slovník Horňácka. Materiál čerpal autor z pozůstalosti Vladimíra Pavlíka, který působil ve Velké nad Veličkou v první polovině dvacátého století. Provozoval na Horňácku veterinární praxi, sbíral lidová rčení a zaznamenával význam slov horňáckého dialektu. Jan  Pavlík slovník uspořádal a doplnil o některé typické hovorové fráze, ve kterých se pojem používal. „Byla to opravdu mravenčí práce, ale chtěl jsem, aby to pro čtenáře bylo srozumitelné,“ vysvětluje autor knihy.


 „Přál bych si, aby čtenář přijal knihu tak, že je oslavou tohoto kraje… jsem prostě romantik,“
 říká spisovatel Jan Pavlík. 

Knížka Putování po rodném kraji očima vzpomínek vychází v nákladu pět set kusů. K dostání bude
v infocentrech, knihovnách, v některých knihkupectvích a na obecních úřadech okresu Hodonín.

(Text vyšel ve Slovácku.)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat