pátek 18. prosince 2020

Prvních 2 000 přihlášených získá zdarma 400 korun - correntů

Utopie, nebo krok vpřed? Někteří vizionáři tvrdí, že svět po covidu nebude stejný jako dřív. Město Kyjov se stalo prvním místem, kde je realizován pilotní projekt Corrency na oživení obchodu, kultury a lokální ekonomiky. Jeho autoři sázejí na sounáležitost, hravost a otevřenost Kyjováků vůči novinkám. První reakce na Facebooku města ale svědčily spíše o nedůvěřivosti a obezřetnosti obyvatel „královského města“.

Otec myšlenky projektu Corrency Pepe Rafaj
Nositelem nápadu na projekt Corrency je Pepe Rafaj z pražské firmy I, Foudation, který pochází ze Zlína a označuje se za patriota jižní Moravy. „Víme, že si v první řadě musíme získat důvěru lidí. Koncept je nový, ale uživatelsky jednoduchý a dopodrobna ho lidem vysvětlujeme. A máme radost, že se během prvních dvou hodin do projektu přihlásilo téměř 200 zákazníků a 10 obchodníků.“

Rafaj vypráví o tom, jak celý projekt vznikl: „Na jaře v březnu jsem se setkal s covid-pozitivním člověkem, testy ještě nebyly běžně dostupné, tak jsem se dobrovolně zavřel na deset dní do karantény svého pokoje a hlavou se mi honily černé myšlenky ohledně dopadů pandemie na společnost. Jsem vystudovaný ekonom, sáhl jsem po knize Budoucnost peněz, kterou napsal Bernard Lietaer, a tam se popisoval podobný systém na oživení ekonomiky, někdy z počátku druhé světové války, ale nebylo to samozřejmě v elektronické podobě. Zareagoval jsem na výzvu programu Czech Rise Up zaměřený na chytrá řešení krize v souvislosti s pandemií koronaviru. Vůbec jsem nečekal, že by se můj návrh setkal s ohlasem a podporou. Stalo se, myšlenku jsem rozpracoval a následně jsem projekt přihlásil do dotačního titulu Ministerstva práce a obchodu, kde bylo podmínkou získat městskou aglomeraci ke spolupráci. Oslovili jsme několik pražských městských čtvrtí a obcí a vedení Kyjova zareagovalo vstřícně. Podepsali jsme memorandum a pak už se věci děly strašně rychle,“ popisuje zrod projektu ekonom Rafaj.

Vizionář si byl vědomý, že systém musí být jednoduchý, aby lidi neodradil. Celé to funguje takto: V první fázi se občané a obchodníci do systému registrují a mají na to celý měsíc. Registrace odstartovala v pátek 11. prosince. Prvních 2 000 zaregistrovaných obyvatel Kyjova dostane zdarma 400 correntů v lokální elektronická měně, částka odpovídá 400 korunám. Lidé s trvalým bydlištěm v Kyjově se mohou do systému Corrency registrovat elektronicky na stránkách kyjov.corrency.cz nebo osobně v informačním centru na Svatoborské ulici nebo na podatelně města Kyjova. Klíčové bude číslo jejich občanského průkazu. Obchodníci, služby a kulturní zařízení budou mít přístup k registraci v neomezeném počtu, podmínkou je jejich sídlo v Kyjově. Od 11. ledna pak zákazníci mohou platit novou měnou. Kyjovjáci budou mít měsíc na to, aby svých 400 correntů (korun) utratili u zaregistrovaných obchodníků nebo ve službách, případně za kulturu. Platba correnty ale může představovat maximálně 50 procent celkové ceny, zbytek občané zaplatí ze své peněženky. Dá se tedy říci, že systém Corrency funguje jako chytrá sleva. Jeden corrent je jedna koruna, která má ale nastavenou směnitelnost.

Celkovou částku 800 tisíc, která může být mezi lidi rozdána, daruje firma I, Foundation. „V budoucnu budeme hledat další vhodné zdroje peněz, které by měly komunitám pomoci. Projekt nabídneme dalším městům a obcím a k financování se mohou připojit soukromé firmy, samotné obce, města nebo přímo stát, nebo použijeme finance z evropských fondů. Můžeme to nazvat ekonomickým termínem Helicopter Money, kdy stát poskytuje finance obyvatelům v určitých nepříznivých mezních situacích, kdy nemohou například chodit do práce a logicky jim docházejí prostředky. Celkové situaci nepomůže, když získané peníze prohýříte za alkohol, cigarety, ani když si je uložíte na účet. V pořádku je navštívit například kadeřnictví, kde se platí daně, nájem a podobně,“ vysvětluje Rafaj a přidává podrobnosti: „Zaregistrovaná kadeřnice do systému sms-kou zašle částku, kterou vyčíslila za svou službu, a během několika vteřin dostane pokyn, kolik peněz má zákazník doplatit v korunách. To záleží na stavu jeho elektronického konta v correntech. Zbývající část zašleme obratem na účet kadeřnice v bance,“ ujišťuje.

„Correnty tedy nelze využít na úspory, cigarety a alkohol. Výjimku představuje lokální vinařství, zde lidé mohou s důrazem právě na podporu lokální ekonomiky correnty utratit,“ zdůrazňuje ekonom a vizionář Pepe Rafaj.






Žádné komentáře:

Okomentovat