sobota 12. prosince 2020

Istanbul döner kebab zdomácněl v Kyjově

Farid Almouei si otevřel prodejnu kebabu v Kyjově na Masarykově náměstí v roce 2015, před pěti lety. Farid pochází z městečka na hranicích Sýrie a Turecka. „Srdcem jsem Syřan,“ vyznává se mladý muž s tmavýma očima. Do Česka přišel už v roce 2008 a působil na více místech, kromě Prahy třeba ve Vsetíně. V Kyjově se mu líbí, a proto zde zakotvil natrvalo. „Jsou tu milí lidi,“pochvaluje si. Našel si zde i partnerku. „Seznámili jsme se s Faridem právě v kebabu, kam jsem si čas od času zašla na jídlo. Vždy byl velmi slušný a laskavý ke svým zákazníkům. Jsme spolu už přes dva roky. Je to úžasný člověk, partner a báječný otec. Je to člověk s velkým srdcem. Mám velké štěstí, že ho mám,“ svěřuje se mladá žena.
O zákazníky obvykle nouzi v rychlém občerstvení nemají, ale v této „covidové době“ poklesly tržby na polovinu. Zájem je o kebab v těstové placce tortille, dobře na odbyt jde i kebab v boxech se zeleninou a hranolky. Právě množství stále čerstvé zeleniny ve formě salátů s pikantními omáčkami je příjemným bonusem k masu, které se rožní pro nás netypickým způsobem.

Döner kebab se připravuje na vertikálním grilu, původně z jehněčího, v současnosti hlavně z kuřecího, krůtího či hovězího masa. Za kolébku kebabu se označuje Bagdád, hlavní město Iráku. Odsud se dostal do Turecka a z Turecka expandoval do řady dalších zemí. V Řecku dostal název gyros a připravuje se hlavně z vepřového masa. Především mladí lidé si rychle na novou nabídku zvykli a kebab se stal vítaným zpestřením jejich jídelníčku.

Farida mile překvapilo, že se zde na jižní Moravě pěstuje vinná réva a meruňky, stejně jako v jeho rodné zemi. A co mu v Česku chybí? „Nejvíce určitě jeho rodina, kterou už hodně let neviděl, v kontaktu jsou pouze přes videohovory. A také Sýrie, jak řekl, srdcem je Syřan,“ odpovídá přítelkyně Adéla, i když Farid mluví česky dost dobře a čeština pro něj prý nebyla těžká.

„Farid se opravdu snaží dělat svoji práci tak, aby jeho jeho zákazníci byli spokojení. Vždy mi udělá velkou radost, když lidé přijdou a chválí mu jídlo, říkají, že je to nejlepší kebab. Je fajn vidět, že se rádi za ním vracejí. Chtěli bychom tímto poděkovat všem, kteří k nám stále chodí a podporují tím kebab,“ zakončila s úsměvem Adéla, současná majitelka podniku.





Žádné komentáře:

Okomentovat