pátek 18. prosince 2020

Lesanka, Akátka, Zezulka… houpy houp

Kyjovsko – Nenajde se snad dítě, které by nemělo rádo houpačku. Koneckonců i dospělí se rádi zhoupnou. A právě tuto lákavou atrakci si mohou lidé zvolit jako cíl svého putování do přírody. V širším okolí Kyjova je v krajině rozmístěno 14 houpaček. A chystají se další.

„Houpačky mají lidem ukázat zajímavá místa v přírodě, krásu zdejší krajiny a vytvořit místa odpočinku na vycházkách. Proto jsou situovány v docházkové vzdálenosti od obcí, kromě Kyjova například poblíž Sobůlek, Moravan, Hýsel nebo Bohuslavic. Každá houpačka má i své jméno, zhoupnout se tak můžete například na Akátce, Zezulce, Johance, Májence či Lesance,“ říká Tomáš Kolařík z Kyjovského Slovácka v pohybu, který je iniciátorem zajímavého nápadu. Už před třemi lety začal s kamarády vyrábět a rozvěšovat houpačky po krajině. Inspirovali se podobnou aktivitou brněnské neziskové organizace naOkraji. „Náklady na 14 houpaček byly asi 10 000 Kč. V této částce je ale pouze pořízení lana, svorek na zavěšení houpačky a práce arboristy, který posuzoval zdraví stromů a jejich schopnost houpačku udržet. Všechny ostatní položky, kterých nebylo málo – dřevo, práce na výrobě houpaček, komunikace s vlastníky pozemků a čas spojený s pověšením houpaček jsme dostali darem od deseti kamarádů, kteří se dobrovolnicky zapojili,“ popisuje nadšenec Tomáš. V letošním roce si věc vzalo za svou Kyjovské Slovácko v pohybu a projekt Rozhoupaná kyjovská krajina podpořila v grantovém řízení Malé věci kolem nás také firma Vetropack Moravia Glass.

Houpačka ale nemusí být jediným lákadlem. Pracovníci Domu dětí a mládeže v Kyjově připravili
krabičky s úkoly pro bystré hlavy a umístili je v blízkosti houpaček. „Snažili jsme se vymyslet rodinnou aktivitu, která bude bavit děti i jejich rodiče. Procházky v přírodě se nyní vyloženě nabízejí. K plnění připravených úkolů přitom postačí papír, tužka a trocha bystrosti," přibližuje ředitel DDM Kyjov David Hegedüs. Odpovědi mohou holky a kluci posílat kyjovskému Domečku prostřednictvím Facebooku nebo je vhodit do poštovní schránky organizace sídlící v Husově ulici. Na vylosované výherce bude čekat drobná odměna. Touto formou se do hry zapojily asi dvě stovky „houpačkářů“. „Ne všichni ale úlohy a fotografie posílají. Musím také říci, že se ztrácí úkoly z krabiček nebo i celé krabičky, i když se stanoviště snažíme pravidelně obcházet a doplňovat,“ podotýká Lucie Paulíčková z DDM. Výsledky soutěže se chystají vyhlásit před Vánoci.

Kyjovské Slovácko v pohybu hledá nyní další zajímavé lokality s pěknými výhledy, kterým by houpačka slušela. Vyzývá všechny milovníky procházek, aby své tipy zaslali do konce letošního roku na emailovou adresu: martinaurbancova@kyjovske-slovacko.com. Mají připraveno dalších 10 nových houpaček. Mapu, kde jsou zachycena místa stávajících houpaček, zájemci naleznou pod odkazem:https://drive.google.com/openid=1xTnBrqP8HC0UzbyV6HECLZdOqRw&usp=sharing


 (Foto: archiv Kyjovského Slovácka v pohybu)







Žádné komentáře:

Okomentovat