čtvrtek 9. února 2023

Věra Dupynová pátrá po kořenech slováckých ornamentů

Věra Dupynová

Kyjov - Figurální motivy, ale především stylizované slovácké ornamenty dominovaly na výstavě Věrky Dupynové v Radniční galerii. Svůj styl nazývá lyrickou perokresbou a většina vystavených děl má folklorní podtext. Ornamenty zdobí i hrnečky, talířky, misky a další dekorační předměty, třeba i dřevěné kolíčky na prádlo. Výstava skončila 5. února a byla prodejní.

Starší práce připomněly cyklus Podoby ženy a k vidění byly i rozpracované kresby, které dokumentují tvůrčí proces autorky. Výstava tak představila průřez celou dosavadní tvorbou malířky. První výstavu měla Věra Dupynová před deseti lety. Od té doby několikrát vystavovala v různých městech republiky. Posledních sedm let pracuje jako grafička pro chráněnou dílnu EMIT-cz. „Takže kreslím v práci, i mimo práci. Naplňuje mne to, to určitě, ale na další koníčky už mi nezbývá prostor. Mám dvě děti, obě už jsou skoro dospělé, ale zatím studují, takže ten čas rodině věnuji stále - a ráda, samozřejmě.“

Stylizovaný folklorní ornament.

Jedenačtyřicetiletá Dupynová žije v Násedlovicích, pochází z Rýmařova na Jesenicku. Malířka se zabývá i kreslením komiksů, malováním na zeď a dalšími výtvarnými aktivitami.

V současné době je jejím hlavním výtvarným i badatelským tématem folklorní ornament. „Lid se snažil napodobit zdobení, které viděl na zámku. Historie a vývoj slováckého ornamentu jsou velmi zajímavé a dosud popsané jenom okrajově,“ přibližuje Dupynová s tím, že má ambici toto téma podrobněji zpracovat a dovést ho do knižní podoby. „Od poloviny 19. století se slovácký vzor ujal a rozšířil hlavně při zdobení vinných sklepů i chalup. Ale kde se vůbec vzal?“ klade si znepokojivou otázku, na kterou však poctivě hledá odpověď. Ráda by taky našla způsob, jak spojit tento historický výtvarný artefakt s dnešním moderním světem. Publikace na dané téma by podle jejích optimistických odhadů mohla vyjít do dvou let.

Ukázka z cyklu Podby ženy. 







Zdobené hrníčky.



Žádné komentáře:

Okomentovat