pátek 3. února 2023

Kyjovské oční oddělení operuje špičkovou technologií

Zrakem přijímáme až 80 procent informací z okolního světa, pro člověka je to nejdůležitější smysl. Bohužel postupem let slábne, o čemž svědčí i plné čekárny očních lékařů. Operace šedého zákalu patří mezi nejčastější operativní výkony na očním oddělení nejenom kyjovské nemocnice. Jak uvedl primář oddělení MUDr. Evžen Fric, Ph.D, který v oboru působí již téměř třicet let, od roku 1995 bylo celosvětově provedeno více než půl miliardy těchto operací. V kyjovské nemocnici v loňském roce podstoupilo tento zákrok, při kterém je odstraněna přirozená oční čočka, na níž se vytvořilo zakalení, a nahrazena novou nitrooční čočkou, 1634 pacientů.

Svůj problém se zhoršeným viděním se rozhodla řešit i šestasedmdesátiletá paní Hana Plotnárková. Potřebuje brýle na blízko i do dálky. „Používala jsem multifokální skla, abych pořád nemusela přehazovat brýle, ale věřím, že operace je dobré řešení. Něco jsem si o problematice přečetla, uvažovala jsem i o zlínské nemocnici, ale jsem z Kyjova a kyjovská nemocnice má dobré jméno,“ zdůvodnila svoji volbu žena.

Operační pole se zobrazuje na LCD monitoru. 

„Jde o jednu z nejbezpečnější chirurgických operací,“ ujistil primář Fric. „V naprosté většině případů se zákrok provádí ambulantně, v lokální anestezii. S věkem se začne očka zakalovat, zhoršuje se schopnost akomodace, zaostření, proto je nahrazena novou. Pacient po dvacetiminutovém odpočinku po operaci odchází domů. Zákrok u jednoho oka trvá deset až patnáct minut,“ přibližuje chirurg.

Kyjovská nemocnice od začátku letošního roku používá k očním operacím nejmodernější zařízení dostupné v tomto oboru. Jedná se o 3D mikroskop, který pomocí kamer zobrazuje operační pole v ultra vysokém rozlišení a 3D kvalitě na obrazovce monitoru o úhlopříčce 140 cm. Tato technologie přináší větší komfort jak pro pacienta, tak i pro operátora.

„Digitální optika umožňuje snížení intenzity osvětlení operačního pole, což je pro pacienta šetrnější a příjemnější. Z hlediska ergonomie chirurg není fixován ke klasickému okuláru, ale operuje ve vzpřímené komfortní pozici. Až sedmdesát procent očních chirurgů si stěžuje na problémy se zády a krční páteří,“ upozorňuje lékař.

Operatér i personál používají během operačního výkonu 3D brýle, takže všichni mohou sledovat průběh operace na velkoformátové obrazovce v 3D kvalitě. „Uvádí se, že při této vizualizaci je o 25 procent vyšší rozlišení než u konvenčního mikroskopu, je zde veliká hloubka ostrosti obrazu, takže chirurg během operace vidí daleko víc očních struktur. Na monitoru je v průběhu zákroku možné zobrazit další podpůrné informace, například OCT - optickou koherentní tomografii, které jsou přínosné pro správné rozhodování operatéra,“ dodává primář Fric s tím, že tato technologie také přináší nové možnosti výuky mladých lékařů a mediků. 

Zákrok mohou sledovat pomocí 3D brýlí operatér i přítomný personál. (Foto: V. Hollerová)

„Mám velkou radost, že se nám na operační sál očního oddělení nemocnice Kyjov podařilo pořídit zcela novou revoluční technologii. Chtěl bych poděkovat vedení nemocnice za to, že nás podpořila v nákupu tohoto drahého vybavení,“ řekl primář Fric. Cena přístroje od firmy Zeiss se pohybuje kolem 12 milionů korun. 

„Na trh přišla tato nová technologie v roce 2019 a už v roce 2020 jsme byli jedním z prvních pracovišť, kde jsme ji začali testovat. I když jsem byl zpočátku skeptický, po dvou operacích jsem změnil názor. Operace šedého zákalu patří mezi nejčastější výkony, ale 3D mikroskop přináší benefity i při operaci zeleného zákalu, operaci zadního segmentu, sklivce a sítnice, překonává klasický mikroskop. V Evropě se s touto technologií teprve začíná. Patříme mezi první pracoviště v České republice, kde je toto zařízení dostupné. Určitě má budoucnost, z hlediska pacientů znamená větší bezpečnost, přesnost výkonu, efektivitu, takže je jen otázkou času, kdy se rozšíří i na další pracoviště. Jsem přesvědčen, že tato moderní technologie je lepší než původní, klasická. U nás se kromě kyjovské nemocnice zatím používá pouze na privátním pracovišti v Pardubicích,“ doplnil lékař.









Žádné komentáře:

Okomentovat