sobota 25. ledna 2020

V Dubňanech nově působí zubní lékař se zaměřením na stomatochirurgii

Dubňany – Asi bychom těžko hledali někoho, kdo by si oblíbil návštěvy u zubaře, přesto je po nich sháňka. Stomatologů je v celé České republice, vyjma velkých měst, nedostatek. V Dubňanech dosud připadal na 6 500 obyvatel jeden zubní lékař, a to v důchodovém věku. „Mám rád jižní Moravu a vzhledem k nabídce města Dubňany na pronájem prostor k provozování ordinace jsme se rozhodli otevřít svojí praxi právě zde,“ říká lékař Karel Král.

Moderní ambulance Král DENT s.r.o. v budově zdravotního střediska nabízí stomatochirurgii, dentální hygienu i praktické zubní lékařství. Po vyplnění elektronického zdravotního dotazníku vás zubní lékař seznámí s tím, jak bude zákrok probíhat. „Podání relevantních informací pacienta většinou uklidňuje, snižuje tenzi a obavy ze zákroku. Po výkonu dostane klient poučení o pooperační péči,“ sděluje Král. Mezi nejčastější výkony patří extrakce (vytržení) zubů, obvykle osmiček (tzv. zubů moudrosti), odstranění různých útvarů z dutiny ústní a zubní implantologie (chirurgické zavedení náhražky ztraceného vlastního zubu do čelistní kosti). „Poměrně často jsou k nám také odesíláni pacienti k provedení chirurgického výkonu za použití tzv. analgosedace. Jde o bezpečnou anesteziologickou techniku, při které je u pacienta navozen klid, člověk neprožívá stres,“ přibližuje lékař.
MDDr. Karel Král.
Budova Zdravotního střediska v Dubňanech.
Král po absolvování oboru na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové v roce 2016 nastoupil na oddělení Ústní, čelistní a obličejové chirurgie Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty v Hradci Králové. „Již v průběhu studia jsem se zajímal o chirurgii v rámci zubního lékařství. Absolvoval jsem též stáže na Chirurgické klinice, Oddělení plastické chirurgie a popálenin, Klinice anesteziologie a intenzivní medicíny, Oční klinice a dalších odděleních, které jsou našemu oboru blízké. Podstatnou část práce ve fakultní nemocnici tvořila péče o pacienty s onkologickými onemocněními a pacienty po traumatech v oblasti hlavy a krku. Z operačních sálů vzpomínám hlavně na jednu svoji pacientku, mladou ženu, u které jsme prováděli odstranění útvaru z čelisti v blízkosti jednoho zubu moudrosti. Mělo se jednat o relativně běžnou záležitost, ale nakonec, dle histologického vyšetření (vyšetření tkáně pod mikroskopem), byl útvar velmi vzácné zhoubné onemocnění a museli jsme pacientce odstranit polovinu dolní čelisti s rozsáhlou rekonstrukcí.“

Tak jako na divadle není malých rolí, ani v zubní ordinaci není žádné ošetření banální. „On je každý zákrok vlastně náročný, každý pacient je jiný a lékař musí být připraven na řešení možných komplikací. Ale pokud vás váš zubní lékař odešle na naše pracoviště, obavy zanechte doma. Výkony provádíme v klidné a přátelské atmosféře, která je pro nás velmi důležitá,“ vzkazuje Král.





Žádné komentáře:

Okomentovat