středa 4. září 2024

Zahradní galerie Pavla Valčíka

Hovorany – Dříve se pozemek u vesnického stavení využíval výhradně k pěstování zemědělských plodin, v současné době si lidé často pořizují bazény, vysazují trávník a okrasné keře, ale hovoranský rodák Pavel Valčík má „humno“ skutečně originální. Umístil tam totiž vlastní výtvarné artefakty k potěše své, i kolemjdoucích. 

Pavel Valčík je samouk, výtvarnou tvorbou se zabývá celý život. Jeho oblíbeným materiálem je beton. Na dvoře u svého domu má galerii soch, které sám vytvořil. Začínal s hlínou a drobnou keramikou, později zkoušel různé techniky, než se dopracoval k bezchybným výsledkům a velkým plastikám.

„Každé dílo je originál. Žádné formy nepoužívám a nákresy nepotřebuju. Učím se z toho, co vidím kolem sebe,“ vysvětluje svůj přístup umělec – samouk. Časem si získal důvěru veřejnosti. Podle fotografie vytvořil například bustu prezidenta Masaryka pro památník v Hovoranech nebo v Čejči. V současné době dokončuje vánoční betlém pro obec a připravuje se na výstavu, která bude koncem října.

Sochy v "humně".
Pavel Valčík u  betonové plastiky.

Zatímco jeho sochy jsou realistické a inspirují ho především ženy, v zahradě vystavuje svá díla abstraktnějšího charakteru. Často používá nepotřebné betonové komponenty jako je potrubí, pražce z vlakové trati či betonový kruh ze staré studny, dotváří je, a tak jim vdechuje nový život. Jeho oblíbeným tématen jsou sluneční hodiny, které ztvárňuje s velikou fantazií. 

Rád vzpomíná na akademického sochaře Václava Kovaniče, který měl v Hovoranech svůj ateliér. „Tím, že mi předvedl své práce, mi vlastně ukázal cestu,“ vysvětluje. Tvorba betonových plastik Pavla Valčíka naplňuje, přináší mu do života radost,  nové impulsy a  dobrodružství.  A upřímně ho těší, když se jeho práce líbí i jiným.








Žádné komentáře:

Okomentovat