středa 4. září 2024

Útulné muzeum v Hovoranech poučí i potěší

I menší obce mají svá muzea, kde s láskou uchovávají cenné pamětihodnosti po svých předcích. Jednou z nich je také obec Hovorany. Muzeum se nachází přímo vedle budovy obecního úřadu. Stavení obec zakoupila od majitele v roce 2019. Objekt spravuje muzejní spolek.

 Návštěvníci, tedy ti starší, si zde připomenou styl bydlení a řadu předmětů denního užití, které mají ve svých vzpomínkách spojeny s prázdninami u prarodičů na venkově. Ať už jde o typický oválný obraz Panenky Marie s Ježíškem v náručí, který zdobí „seknici“, nebo třeba malované smaltované vědro na vodu v kuchyni či nezbytné kožené „lepačky na muchy“, protože „tenkrát“ jich bývalo skutečně moc! Je zde také bohatě vybavená ševcovská dílna a muzeum se pyšní i expozicí hornictví, umístěnou v bývalém vinařském sklepě. Hovorany totiž bývaly obcí hornickou, vinařskou a zemědělskou. Na dvoře se pod střechou suší kukuřičné klasy a v hospodářských staveních přiléhajících k obytné části domu najdeme také chlívy s prasátkem, kravičkou a telátkem, jak to za starých časů bylo běžné. Figuríny lidí i dobytek ve chlévě jsou vytvořeny ze slámy v rodinné dílně Pavlicových na Horňácku. 


 „Dále je nově zpřístupněna expozice archeologických nálezů z okolí Hovoran. Velkým unikátem je nález roubené studny z poloviny 13. století,“ zdůrazní správce muzea Pavel Valčík. „Ještě nedávno zde probíhaly rušné stavební práce. Již je upravený dvůr a plánujeme zpřístupnění půdy,“ slibuje. Za zmínku stojí také expozice připomínající místního umělce, akademického sochaře a medailéra Václava Adolfa Kovaniče.

A co je posláním muzea? „Trošku poučit, připomenout a rozdávat radost,“ usmívá se správce. Pro starší bude návštěva znamenat jistě trochu příjemné nostalgie, pro mladší generace a děti nové poznatky a zážitky. Svět a životní styl lidí se totiž proměnily za posledních padesát či sto let velice výrazně, "až k nepoznání".

 Otevřeno je každou první neděli v měsíci od 15,00 do 17,00 hod. nebo kdykoliv po dohodě se správcem muzea, panem Pavlem Valčíkem, na telefonu číslo 607 242 124 nebo paní Blankou Kučerovou, telefonní číslo 608 078 131. 

 




Žádné komentáře:

Okomentovat