úterý 30. srpna 2022

Pouť za rodiny se uskutečnila v Miloticích

 Milotice - Od návratu mariánského obrazu do místního kostela v roce 2017 se vždy o poslední prázdninovém víkendu koná v Miloticích u Kyjova pouť k Panně Marii Milotické. Lidé při ní prosí o přímluvu pro každodenní život v rodinách, o pomoc v rodinných problémech, o podporu rodinám neúplným a o posvěcení rodin. 

Kostel Všech svatých v Miloticích. (Foto: internet)

Kostelík u silnice uprostřed obce obehnaný bílou zdobnou zdí má bohatou minulost. Barokní kostel Všech svatých v Miloticích byl postaven na místě starého kamenného kostela v letech 1697-1701. Současný kostel je zřejmě již třetí chrámovou stavbou v Miloticích. Následuje po středověkém kostele doloženém od 14. století a renesančním kostele z konce 16 století. Chrám byl poškozen hned po svém dokončení v roce 1705 při vpádu kuruců a podruhé požárem v roce 1807, kdy shořela celá věž. V roce 1742 proběhla generální oprava celé stavby. Současné zařízení kostela pochází z přelomu 60. a 70. let 18. století, kdy patronát nad milotickou farností vykonával František Ludvík Serényi. Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky. 

Celou tuto sakrální stavbu obklopuje zeď z let 1702-1703 ozdobená sochami. Zídka původně ohrazovala hřbitov, který zde fungoval až do roku 1787. Zeď je řazena do kulturních památek I. kategorie a spolu s hřbitovem ve Střílkách je celorepublikovou raritou. 

Místní ženy se na slavností mši  nastrojily do krojů.

Milotická farnost s kostelem Všech svatých je součástí kyjovského děkanátu. Slavnostní mši svatou v neděli 28. srpna na pozvání farnosti celebroval P. Filip Hochman, který pochází z Kyjova a v současné době má trvalé působiště ve farnosti v Rajnochovicích. „Rodina je a má být místem předávání lásky a prostorem, kam Boha zveme. Možná i díky společné modlitbě v rodině, kterou jsem zažíval, jsem se stal knězem,“ poznamenal novokněz P. Filip Hochman.

Páter Filip Hochman.
 Ve farnosti Rajnochovice se věnuje především mládeži. Zvláště o prázdninách měl tím pádem nabitý program, protože se zde konaly tábory a další akce. „V Rajnochovicích je veselo, mladí se chtějí scházet – a to je povzbuzující zkušenost a motivace pro naše kněžské působení,“ řekl P. Filip Hochman.




 

 

 

 

 

                                                                                                  (s využitím info z internetu)

Žádné komentáře:

Okomentovat