pátek 12. srpna 2022

Barevné nitě a velké umění anonymních vyšívaček

Kyjov - Krásu zdejších krojů vnímáme často jako samozřejmost, ona je ale jedinečná, je se z čeho těšit, co obdivovat a nač být hrdí. V Radniční galerii můžeme do 4. září shlédnout ukázku krojových součástí z Kyjovska, které ze své bohaté sbírky zapůjčil pan Ladislav Lunga z Milotic.

„Výběr krojových součástí byl omezen velikostí galerie, takže se tam toho moc nevešlo,“ konstatuje Lunga. „Snažil jsem se je vybrat tak, aby byl dokumentován vývoj kroje během sta let.“

Zručnost a um našich předků při zhotovování krojů budí zasloužený obdiv.

Sběratel a znalec tradičních lidových oděvů Ladislav Lunga žil ještě donedávna přípravami na výstavu krojů pro národopisný festival v Miloticích, který se zde konal o prvním srpnovém víkendu. V současné době je k vidění expozice v Poštorné v Havlíčkově vile, kde jsou vystaveny křtící plachty – úvodnice, které zde sběratel prezentuje. Většině z nás už účel těchto bohatě vyšívaných pruhů plátna není znám. Úvodnice byly nezbytnou součástí obřadů v 19. století. Děvčata úvodnici dostávala do výbavy a sama si je vyšívala. Ve svatební den si jí zahalila záda, ramena a předloktí, aby se ochránila před zlými silami a podpořila plodnost. Podruhé ji ženy oblékaly po šestinedělí, kdy poprvé přinášely své dítě do kostela.

A co milovníka tradic Lungu v poslední době potěšilo? Jednak jsou to nové předměty do jeho sbírky, šátky, zástěrky, fěrtůšky, i když některé z nich potřebují opravy. Ale vdechnout opotřebovaným krojovým součástem nový život je činnost, která Ladislava Lungu naplňuje. „A těším se z maličkostí všedního dne,“ dodává muž.





Žádné komentáře:

Okomentovat