pátek 22. února 2019

Tradiční čínská medicína se vyučuje v knihovně

Kyjov - Pokud se chcete dozvědět něco nového, strávit čas v příjemném prostředí a zároveň udělat něco pro své zdraví, pak je nový výukový program Virtuální univerzity třetího věku, který právě začíná v Městské knihovně Kyjov, možná právě pro vás. Jeho tématem je Čínská medicína v naší zahrádce.

Přednáška Virtuální univerzity třetího věku.
Ve středečním dopoledni se zájemci sešli na první lekci. Přednášky probíhají formou video projekce. Prostřednictvím ní lékařka Ludmila Bendová, zakladatelka Československé sinobiologické společnosti, srozumitelně vyložila filozofii tradiční čínské medicíny, jejíž podstatou je hledání a obnovování rovnováhy a harmonie organismu. Zatímco léky západní medicíny působí razantně, prostředky čínské medicíny jsou spíše jemné a léčí pozvolna. Důraz se klade na prevenci. Lektorka vidí velké možnosti ve vzájemném doplňování se obou přístupů, které léčbu učiní efektivnější i levnější. Součástí tohoto medicínského systému jsou například masáže a cvičení Tai-či, které mají napomoci správnému proudění energie v těle. „Se cvičením je vhodné začít v každém věku. Dokonce se spekuluje, že bylo vyvinuto pro starší úředníky u císařského dvora, aby mohli své funkce zastávat co nejdéle,“ zaznělo na přednášce. Výukový program obsahuje šest lekcí, každá lekce bude zakončena jednoduchým vědomostním testem
.
Ředitelka knihovny Michaela Moudrá.
„Program je sice primárně určen pro seniory, kteří mají dopoledne čas, ale je otevřen i široké veřejnosti,“ poznamenává ředitelka knihovny Michaela Moudrá. Této možnosti využila například zdravotnice Romana Škarecká, která pracuje jako vrchní sestra operačního sálu v nemocnici v Kyjově. „Už před lety mne zaujala knížka Josefa Jonáše Křížovka života, ale od té doby jsem neměla příležitost se v tomto směru dále vzdělávat, přestože paralelní přístup k současné medicíně mne hodně zajímá. Dnešní úvodní lekce byla zaměřena spíše obecně, ale zároveň si odnášíme už první konkrétní poznatky, například o tom, jak užívat čaje nebo některé potraviny,“ říká Škarecká s tím, že bude ve výuce pokračovat. Stejně jako devětasedmdesátiletá Marie Šťastná z Kyjova, která absolvovala program Univerzity třetího věku už v loňském roce. Podmínkou účasti je základní znalost práce na počítači, kurzista získává přístupové heslo k výukovým materiálům. 

„I v letošním roce otevíráme pro seniory kurzy práce na počítači, a to jednak pro úplné začátečníky, ale máme tu i skupinku pokročilejších uživatelů,“ informuje ředitelka knihovny Michaela Moudrá. Oblíbený je i trénink paměti. Novinkou je kurz kreslení. „Není člověka, který by se nenaučil kreslit, je to řemeslná dovednost, daná do vínku nám všem. Tréninkem se posiluje zapojování pravé hemisféry a pokroky se dostaví,“ ujišťuje Moudrá, která lekce vede. 

Kyjovská knihovna získala v loňském roce 1. místo v soutěži Komunitní knihovna Jihomoravského kraje v kategorii měst nad 10 000 obyvatel. „Množství výpůjček na jednotlivce obecně spíše klesá, pryč jsou doby, kdy si lidé každý týden či čtrnáct dnů odnášeli od nás sedm osm knih. Za každého čtenáře jsme samozřejmě rádi, ale na knihovny se dnes spíše pohlíží jako na komunitní centra, která by měla nabízet přednášky, besedy, výstavy, zkrátka zajímavý pestrý program. V Kyjově je ale kulturní nabídka bohatá, tak není vždycky snadné získat posluchače,“ dodává ředitelka knihovny. 


Knihovnička na kyjovském nádraží.
Zajímavostí je i úspěšný projekt mikulovské knihovny z roku 2014 Kniha do vlaku, ke kterému se postupně připojila řada dalších knihoven, a regál s knihami se osvědčil i na kyjovském vlakovém nádraží. Podstatou nápadu je, že vypůjčenou knihu lze vrátit na kterémkoli dalším nádraží s knihovničkou. Projekt se rozšířil i na Slovensko a do Polska.









1 komentář:

  1. Ale jo, proč ne. Já jsem si nejdřív říkal, že je to vlastně blbost a proč by se to mělo vyučovat v knihovně. Ale knihovna je o jednoduchém přístupu informací a kde je poptávka, tak by měla být i nabídka. Já nedávno sháněl informace o čínské houbě chaga a nakonec mě kroky dovedly taky do naší hradecké knihovny. :)

    OdpovědětVymazat