sobota 16. června 2018

Záliba v železniční dopravě je milý žrout času...

Kyjov - Tři přátelé a nadšenci pro železnici vybudovali muzeum věnované železniční dopravě v našem regionu. Expozice se nalézá v budově, která byla původně postavena jako stavědlo, ale svému účelu nikdy nesloužila. Objekt stojí poblíž vlakového nádraží u přejezdu se závorami. Odsud by signalista před automatizací na povel výpravčího ovládal výhybky a návěstidla. Budova však dříve sloužila jako dílna a sklad. Železniční expozice Stavědlo tu funguje už šest let. Je otevřeno příležitostně nebo po domluvě.
  

 Zleva: Tomáš Hein, Milan. Řihánek a Dan Kyslinger.
Expozice je rozdělena na dvě části. První z nich je zaměřena na lokální tratě a v současné době zde najdeme výstavu s tématikou historie tratě „Ždánka“, která vedla ze Ždánic do Čejče. „Osobní doprava na této trati byla zrušena před dvaceti lety v květnu 1998, ale dlouho ještě fungovala nákladní doprava, kdy se hlavně jezdilo do Uhřic pro ropu,“ vysvětlil Milan Řihánek. Od zahájení nákladní dopravy na této trati uplynulo 110 let. Na úseku trati ze Ždánic do Uhřic je nyní vybudována cyklostezka. Výstava obsahuje spoustu dobových fotografií, map a provozní dokumentace. „Nadšenců pro železnici je hodně a rádi s námi spolupracují,“ dodal s úsměvem osmatřicetiletý Řihánek.
Horní patro expozice je věnováno železniční dopravě v Kyjově, jejíž počátky se datují do roku 1884, kdy byla uvedena do provozu lokální dráha do Bzence a Moravského Písku. V roce 1887 byl slavnostně zahájen provoz z Brna do Kyjova. Návštěvníci si mohou prohlédnou historické fotografie, funkční model kolejiště a železniční artefakty.
Funkční model kolejiště zaručeně pobaví děti.
„Mamka mne od malička vodila na nádraží, rád jsem jezdil vlakem a už mi to zůstalo,“ vypráví středoškolák Dan Kyslinger, který v současné době jezdí zácviky na vlakvedoucího. Je členem Klubu přátel kolejových vozidel v Brně a na Stavědlo za svými přáteli pravidelně dochází. Na stejnou vlnu je naladěn i jeho kamarád, nadšenec Tomáš Hein, který se rozhodl ve svém volném čase zvelebit železniční stanici v Kyjově-Bohuslavicích. „Odklidil jsem veškerý nepořádek, opravil lavičky, všechno jsem nově natřel… Je to tam zase jak za starých časů,“ pochvaluje si dobrovolník, který si nechal uhradit pouze barvy.
Tomáš Hein z vlastní iniciativy zvelebil železniční stanici v Kyjově-Bohuslavicích.
Železniční muzeum Stavědlo v Kyjově vybudovali společně přátelé František Knápek z Bukovan, Antonín Sehnal z Labut a Milan Řihánek z Kyjova. Rádi zde vítají zájemce a spřízněné duše. „Ten náš koníček je žrout času – ale milý žrout času,“ shodnou se kamarádi.

Oslavy 50. výročí zahájení provozu v Uhřicích v roce 1958. (Foto: archiv Stavědla.)
 Výstavu "Ždánka - 110 let" si v expozici Stavědla návštěvníci mohou prohlédnout v sobotu 23. června do 10 do 18 hodin.









Žádné komentáře:

Okomentovat